U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JUN 1 12018

Tom Dunaway

TDA, Inc.

502 Big Creek Drive
Delta, AL 36258

Reference No. 19-0031

Dear Mr. Dunaway:

This letter is in response to your March 11, 2019, email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to registration. Specifically,
you ask if a person is required to submit a hazardous materials registration and payment if they
offer for transportation or transport less than 55 pounds of a Division 1.1, 1.2, or 1.3 (explosive)

material.

The answer is yes, unless it is an activity of a farmer, as defined in § 171.8, that is in direct
support of farming operations (see § 107.601(b)). In accordance with § 107.601(a)(6), the
registration and fee requirements apply to any person who offers for transportation, or transports,
in foreign, interstate or intrastate commerce a quantity of hazardous material that requires
placarding, under provisions of subpart F of part 172. Subpart F of part 172 requires that any
quantity of a Division 1.1, 1.2, or 1.3 (explosive) material be placarded; the registration fee
applies to both a person who offers for transportation or transports any quantity of a Division 1.1,
1.2, or 1.3 (explosive) material. Being below the threshold quantity in § 107.601(a)(2) does not
exclude a person from possibly being subject to the condition of § 107.601(a)(6).

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Chief, Standards Development
Standards and Rulemaking Division



Dodd, Alice (PHMSA)

From: INFOCNTR (PHMSA)

Sent: Friday, March 15, 2019 4:39 PM
To: Hazmat Interps

Subject: FW: Interpretation request

Hello Alice and lkeya,

Please see the letter of interpretation request below. The specialist spoke with Mr. Dunaway and referenced the Federal
Register. However, Mr. Dunaway would like a written interpretation. Please contact our office with any questions.

Lynsie Patschke
Transportation Regulatory Specialist
Hazardous Materials Information Center (HMIC)

From: Tom Dunaway [mailto:tdadunaway@gmail.com]
Sent: Monday, March 11, 2019 3:32 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Interpretation request.

| am requesting an interpretation of 107.601. paragraph (a)(2) clearly states that persons must register if offering or
accepting quantities of 1.1, 1.2, or 1.3 class 1 materials if they are over 55 pounds. However in paragraphs (a)(5) and (6)
addresses placarded quantities of HM. If a person offers or accepts for transportation a quantity of less than 55 pounds
of 1.1, 1.2, or 1.3 as stated in Paragraph (a)(2) must that person register and pay a fee?

Thank You

Tom Dunaway

TDA, Inc.

502 Big Creek Drive
Delta, AL 36258

H 256-488-5580

F 256-488-5511

C 954-401-3500
tdadunaway@gmail.com




