
 
U.S. Department                                         
of Transportation     

Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 

May 12, 2020 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

Donnie James 
Shipping Technician 
Entergy 
Waterford 3 Steam Electric Station 
17265 River Road 
Kilona, LA  70057 
 
Reference No. 20-0025 
 
Dear Mr. James: 
 
This letter is in response to your March 11, 2020, email and subsequent email conversation 
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
applicable to placarding visibility.  Specifically, you provide the following scenario: 
 

• Waste Class 7 (radioactive) materials are transported in cargo containers with 
approximately 1150 cubic ft. capacity each. 

• The radioactive materials are placed directly in the cargo containers with no intermediary 
packaging. 

• The cargo containers meet the general design requirements of §§ 173.24, 173.24b, 
and 173.410. 

• You included two pictures of the potential containers and their configuration. 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. You ask whether the cargo container meets the § 171.8 definition of a freight container. 
  
A1. The answer is yes.  Although the definition of a freight container indicates that its use is 

“intended primarily for containment of packages (in unit form),” the definition of a bulk 
packaging means “a packaging, other than a vessel or a barge, including a transport 
vehicle or freight container, in which hazardous materials are loaded with no intermediate 
form of containment.”  Therefore, based on the description and picture of the container, it 
meets the definition of a freight container.  Please note, that the non-specification sift 
proof bulk packaging will still need to be authorized in accordance with the bulk 
packaging section assigned in the § 172.101 Hazardous Materials Table. 

  
Q2. You ask whether the cargo container complies with placarding visibility requirements if 

the container is placarded on all four sides, the placards are clearly visible, and the 
placards are not obstructed. 



 

 
 

  
A2. The answer is yes.  In accordance with § 172.504(a), unless otherwise excepted, each 

bulk packaging, freight container, unit load device, transport vehicle or rail car must be 
placarded on each side and each end.  Additionally, § 172.516(a) requires that each 
placard on a motor vehicle must be clearly visible from the direction it faces, except from 
the direction of another transport vehicle to which the motor vehicle is coupled.  This 
may be met by placards displayed on the freight container loaded on the motor vehicle.  
Therefore, as described in your email, displaying a placard on all four sides of the freight 
container meets the general placarding and visibility requirements. 

  
Q3. You describe a scenario where two cargo containers placarded on all four sides with the 

same placard are placed next to each other lengthwise on a vehicle such that they act as 
one unit for visibility purposes.  In this scenario, the ends of the cargo containers facing 
each other are not visible.  You ask whether cargo containers transported in this 
configuration would meet the placard visibility requirements without attaching additional 
placards to the trailer. 

  
A3. The answer is yes, because both freight containers display the same placards.  If the 

freight containers displayed different placards it would not comply with placard visibility 
requirements (see A2).   

 
Q4. You ask whether § 172.516(a) is limited to freight containers and portable tanks.  In your 

email, you give examples of shrink-wrapped pallets with placards on all four sides or 
IBCs with placards on all four sides. 

  
A4. The answer is no.  Section 172.516(a) lists freight containers or portable tanks as 

packaging types that may display a placard, instead of the motor vehicle; however, the 
requirement is that each placard must be readily visible from the direction it faces except 
when the vehicle is attached to another motor vehicle.  Therefore, a placard securely 
attached or affixed to the IBC or pallet may be used for this visibility requirement, if the 
placard is visible from the direction it faces.  However, the package must be located clear 
of appurtenances and devices (e.g., ladders, pipes, doors, tarpaulins).  Additionally, the 
placard must represent the hazardous material in the package (see § 171.2(k)).   

  



 
 

 
 

Lastly, please note that IBCs or other packagings may be substantially smaller than 
portable tanks and freight containers, which may affect the visibility of a placard when 
the IBC or package is placed on a flat-bed vehicle. 

 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 
 
 
Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

INFOCNTR (PHMSA) 
Wednesday, March 11, 2020 3:03 PM 
Hazmat lnterps 

~\.,,Oy1__Q_ 

2-0-002.s 

Subject: FW: Request for interpretation, 49 CFR 172.516 (a), Re-submittal with physical Address. 

Hello Alice and lkeya, 

Please see below for letter of interpretation request. 

Thank you, 
Kathryn (HMIC) 

From: James, Donald [mailto :djames7@entergy.com] 
Sent: Wednesday, March 11, 2020 12:44 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Request for interpretation, 49 CFR 172.516 (a), Re-submittal with physical Address. 

US Department of Transportation 
D.O.T. Information Center 
March 11, 2020 

Dear Sir or Ma'am, 

Please accept this correspondence as a request for interpretation of 49 CFR 172.516, Visibility and Display of Placards, 
and interpretation of the definition of Freight Containers from 49 CFR 171.8. 

I have three questions related to the following: 

§172.516 (a) "Each placard on a motor vehicle and each placard on a rail car must be clearly visible from the direction it 
faces, except from the direction of another transport vehicle or rail car to which the motor vehicle or rail car is 
coupled . This requirement maybe met by the placards displayed on the freight containers or portable tanks loaded on a 
motor vehicle or rail car." 

I understand this to mean that if a Freight Container on a flatbed trailer can be clearly viewed from all four sides of a 
trailer, then the container placarding is adequate and trailer placarding is not required. I looked up the definition of 
Freight Container. 

"Freight Container means a re-useable container having a volume of 64 cubic feet or more, designed and constructed to 
permit being lifted with its contents intact and intended primarily for the containment of packages (in unit form) during 
transportation ." 

I currently use 20 ft x 8 ft x 8 ft Sea lands (intermodal cargo containers/ ISO Containers, approximately 1150 cu ft 
capacity) to transport Class 7 Dry Active Waste. The Sea lands were originally designed and constructed to be 
Freight Containers per the definition, but I do not use any intermediate packaging within them. The Sea lands 
themselves are being used as a bulk shipping container meeting General Design requirements of §173.410, 24, and 
24b. 

I have read many interpretations relating to §172.516 and haven't found exactly what I am looking for. 
The USDOT / PHMSA interpretation dated May 13, 2010 (Ref. No. 10-0075) appears to condone placarding individual 
packages upon a trailer and not the trailer itself, although it is not a "Freight Container" or "Portable Tank" . The 
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example given was individual pallets of 5-gallon pails shrink wrapped together and placarded on the shrink wrap. It was 
determined that having the placards on the pallet wrapping visible from all sides of the trailer was adequate. 

Question One: Would the Sea Land above without any interior packaging meet the definition of a Freight Container and 
the placards on the Sea Land be adequate for Vehicle Placarding (assuming one placard on each side and clearly visible 
from all sides of the trailer and not obstructed)? 

Question Two: Would two such Sea Lands placed lengthwise door-to-door (placards between the two Sea Lands not 
visible, but at least one placard per side clearly visible from each direction) be acceptable without additional placards 
attached to the trailer? 

Question Three: Is the allowance in §172 .516 (a) authorizing the container placards to meet vehicle placarding 
requirement limited specifically to "Freight Containers" and "Portable Tanks", or can the same principle be used for 
other containers (such as shrink-wrapped pallets with placards on four sides, or bulk packages with placards on four 
sides) . 

Thank you for your time and effort. I look forward to your response. 

Donnie James, Shipping Technician 
504-464-33 79 
djames7@entergy.com 

Waterford 3 Steam Electric Station 
17265 River Road, Killona LA 70057 . 

This message is intended for the exclusive use of the intended addressee. If you have received this message in error or 
are not the intended addressee or his or her authorized agent, please notify me immediately by e-mail, discard any 
paper copies and delete all electronic files of this message. 
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