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Reference No. 19-0077 
 
Dear Mr. Marcel: 
 
This letter is in response to your June 10, 2019, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to mixtures containing a 
hazardous material that is listed in the Hazardous Materials Table (HMT) with a “+” in Column 
(1) and assigned Special Provision (SP) 279 in the UN Model Regulations and the International 
Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code.  Specifically, you ask about the classification of a 
product containing less than 5% toluene diisocyanate.  
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. You seek confirmation that SP 279 in the IMDG Code and the “+” sign in Column (1) of 

the HMT assigns the UN Number, Proper Shipping Name, Hazard Class, and Packing 
Group (PG) to shipments of UN2078, but not to products containing toluene 
diisocyanate. 

  
A1. Your understanding is correct. Special Provision 279 and the “+” in Column (1) apply to 

the listed material, and do not extend to all mixtures or solutions that contain the material.  
It is the responsibility of the shipper to classify mixtures and solutions of toluene 
diisocyanate taking into account the classification criteria within the IMDG Code and the 
HMR. 

 
Q2. You ask whether the UN Model Regulations and the IMDG Code classify “UN2078, 

Toluene Diisocyanate, Class 6.1, PG II” as a toxic-by-inhalation hazard (TIH) material. 
  
A2. The answer is no. Neither the UN Model Regulations or the IMDG Code specifically 

identify UN2078 as a TIH material.   
  
Q3. You ask whether a hazard classification under the UN Globally Harmonized System of 

Classification and Labelling of Chemicals (GHS) takes precedence over the hazardous 
classification criteria of the various hazardous material transportation regulations (e.g., 
the HMR, IMDG Code, etc.). 



 
 

  
A3. The answer is no. For purposes of transportation within the United States, the 

classification criteria in the HMR take precedence over other standards, unless expressly 
authorized for use.  For example, § 171.22 provides authorization and conditions for the 
use of international standards and regulations.   

 
Sincerely,  
 

Shane C. Kelley 
 
Shane Kelley 
Director, 
Standards and Rulemaking Division 
Office of Hazardous Material Standards 
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