
 
U.S. Department                                         
of Transportation     

Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 
 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

August 27, 2020 
  
  
DJ Allen  
Y-12 National Security Complex  
P.O. Box 2009  
765 Perimeter Road, K-1065D  
Oak Ridge, TN  37831  
  
Reference No. 20-0037  
  
Dear Mr. Allen:  
  
This letter is in response to your April 21 and July 22, 2020, emails requesting clarification of 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the shipment 
of radioactive materials.    
  
We have paraphrased and answered your questions as follows:  
  
Q1. You ask whether radioactive materials excepted under § 173.453 are regulated in 

accordance with § 173.419.  
  
A1. Section 173.419 outlines the requirements for authorized packages for oxidizing Class 7 

(radioactive) materials.  The term “not fissile” in § 173.419(a)(1) does not include fissile 
material that meets the exceptions of § 173.453.  Therefore, fissile material excepted by 
§ 173.453 would not be allowed to be transported in accordance with § 173.419.  

  
Q2. You state that you are shipping fissile excepted Uranyl Nitrate Hexahydrate in solid form, 

with a 5.1 oxidizer subsidiary hazard.  You indicate that your intention is to describe the 
material as “UN2915, Radioactive material, Type A package non-special form, non fissile 
or fissile-excepted, 7.”  You note that this proper shipping description specifies § 173.419 
for non-bulk packages and ask whether applying § 173.419 is acceptable when shipping 
non-bulk quantities of “UN2915, Radioactive material, Type A package non-special 
form, non fissile or fissile-excepted, 7.”  

  
A2. The answer is yes.  Section 173.419 does not directly apply to “UN2915, Radioactive 

material, Type A package non-special form, non fissile or fissile-excepted, 7.”  Section 
173.419 applies to an oxidizing Class 7 material, “as referenced in § 172.101 table of this 
subchapter.”  There is currently no proper shipping name in the Hazardous Materials 



  
 
 

 
 

Table (HMT) for a Class 7, subsidiary 5.1 material.   Moreover, § 173.419 states that 
material must be non-fissile, and the material that you described is fissile-excepted.  A 
suitable Type A package could be used in the transportation of the material described in 
your letter provided that the subsidiary hazard is properly accounted for in the 
design.  However, provided you have an oxidizing Class 7 (radioactive) material, it could 
be shipped consistent with the packaging requirements specified in § 173.419.     

  
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.   
  
Sincerely,   
  

  
  
T. Glenn Foster  
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch  
Standards and Rulemaking Division  
 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Letter of Interpretation - 49 CFR 173.419(a)(1)(i)
Date: Monday, April 27, 2020 10:20:06 AM
Attachments: 20_4_Allen.docx

Hello Alice and Ikeya,

Please see below for letter of interpretation request.

Thank you,
Kathryn (HMIC)

From: Allen, David J <david.allen@cns.doe.gov> 
Sent: Tuesday, April 21, 2020 10:41 AM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Cc: Hawk, Curtis <Todd.Hawk@cns.doe.gov>; Allen, David J <david.allen@cns.doe.gov>
Subject: Letter of Interpretation - 49 CFR 173.419(a)(1)(i)

Letter of interpretation
173.419(a)(1)(i)

1. This request for interpretation is to get clarity on 49 CFR 173.419(a)(1)(i).  The regulation
states ‘Not fissile’.  Does this mean that the material must not be fissile unless excepted by
173.453, or does it mean excepted fissile material is also not allowed?

Our understanding is that it should read similar to 49 CFR 173.418(a) which states – In solid
form and must not be fissile unless excepted by 173.453. Is this a correct interpretation?

2. Do the requirements of 49 CFR 173.419 apply if the radioactive material meets the
definition of a limited quantity of Class 7 material?   Could we instead go to the
requirements in 49 CFR 173.423 for multiple hazard limited quantity Class 7 materials?

Thank you,

DJ Allen
Work: (865) 241-9327
Mobile: (865) 770-2569

Y-12 National Security Complex
Attn: DJ Allen (JCC S3.342)
P.O. Box 2009
765 Perimeter Road, K-1065D
Oak Ridge, TN 37831

Andrews

20-0037

mailto:INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov
mailto:hazmatinterps@dot.gov

Hello Alice and Ikeya, 

DJ Allen called the info center and spoke with Jonathon asking about the process of writing in for an LOI, Jonathon tried to get the question so he could see if he could answer to question without DJ having to wait too long but DJ was clear about wanting a letter. We were unable to find any clear guidance on this section to answer his question. 



Please contact our office with any questions. 

Best, 

[bookmark: _GoBack]Kathryn (HMIC)
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