
 
U.S. Department                                         
of Transportation  
  
Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 
 
 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

September 2, 2020 
 
 
Ms. Jennifer Fletcher 
Senior Manager, Transportation Compliance 
Veolia North America 
1 Eden Lane 
Flanders, NJ  07836 
 
Reference No. 20-0009 
 
Dear Ms. Fletcher: 
 
This is in response to your February 4, 2020, letter requesting further clarification of Letter of 
Interpretation (LOI) Reference No. 18-0027 dated February 27, 2019, and an additional request 
for clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
applicable to the marking requirements for radioactive materials. 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. You ask whether the markings on the outside of each package of limited quantities of 

Class 7 (radioactive) materials must be in letters and numbers at least 12 mm in height (as 
stated in LOI Reference No. 18-0027) when §§ 173.421 and 173.422(a) except, with 
certain conditions, these materials from having to comply with the HMR. 

 
A1. The answer is no.  Your understanding, as stated in your February 4, 2020, letter is 

correct and we regret any confusion this may have caused.  Limited quantities of 
radioactive materials that meet the requirements in §§ 173.421 and 173.422(a) are 
excepted from complying with the 12 mm height minimum requirement for the UN 
identification number marked on the outside of packages containing these materials.   

 
Q2. You ask whether § 173.421 excepts the outside of shrink-wrapped, radioactive materials 

packages from being marked with the word “OVERPACK” and repeating the word 
“Radioactive,” if applicable, and the proper shipping name and identification number on 
the outside of the package, even if these markings are obscured by the shrink wrap. 

 
A2. Section 173.421 provides relief from the requirements for specification packaging, 

marking (except for the UN identification number marking requirement described in 
§ 173.422(a)), labeling, and if not a hazardous substance or hazardous waste, shipping 



 
 

 
 

papers.  This exception is extended to the need to replicate the “Radioactive” marking on 
the outside of an overpack.  However, PHMSA would like to clarify that in accordance 
with § 173.25(a)(4), an “OVERPACK” mark would not necessarily be required as the 
packages would not be required to be a Type A or specification package. 

 
Q3. You ask whether affixing the label—that you provided with your letter—to a limited 

quantity radioactive materials packaging would satisfy the marking requirement in 
§ 173.421(d) and the UN identification number marking requirement in § 173.422(a)(1). 

 
A3. The label you provided meets the requirements of § 173.422(a)(1).  However, 

§ 173.421(d) requires the outside of the inner packaging or, if there is no inner packaging, 
the outside of the packaging itself to bear the marking “Radioactive.”  Therefore, if the 
package has inner packagings, the label you provided would need to be attached to each 
inner package to meet this requirement.  If this requirement is met, then the label you 
provided would also meet the provisions of § 173.421(d). 

 
Q4. If the answer to Q3 is no, you ask whether you are required to provide separate 

“Radioactive” and UN identification number markings elsewhere on the package. 
 
A4. No further UN identification number marking is needed; however, as stated above, if the 

shipment utilized an inner packaging, the “Radioactive” marking must be placed on each 
inner package. 

 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 
 
Sincerely,  
 

 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch  
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 

To: 
Wednesday, February 5, 2020 11 :15 AM 

Hazmat lnterps 
Subject: 

Attachments: 
FW: Request for Clarification to Interpretation Letter Reference No. 18-0027 

Follow Up Question to Radioactive lnterp Request Ref. No. 18-0027 (VES lnterp 

Request).pdf 

· Hello Alice and lkeya,

Please see attached for letter of interpretation request on letter 18-0027, worked on by EE regarding radioactive

marking requirements. There are two questions regarding a clarification of their previous letter and one new question.

Please contact our office with any questions.

Thank you,

Kathryn, HMIC

From: Fletcher, Jennifer [mailto:jennifer.fletcher@veolia.com]

Sent: Tuesday, February 4, 2020 4:15 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>

Cc: Liza Krass <liza.krass@veolia.com>

Subject: Request for Clarification to Interpretation Letter Reference No. 18-0027

Good afternoon, please accept the attached request for clarification to a formal written interpretation letter
(Ref. No. 18-0027) from Veolia.

Thank you,

Jennifer Fletcher

Senior Manager, Transportation Compliance
Technical and Performance
VEOLIA NORTH AMERICA

tel

+1 973 691 7331 /
cell

+ 1 862 432 9778

1 Eden Lane, Flanders NJ 07836
jennifer .fletcher@veolia.com
www.veolianorthamerica.com

Resourcing the world G) VEOLIA 

"'Im� 

1 
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G)veOLIA 
February 4, 2020 

Standards and Rulemaking Division 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10 
US Department of Transportation 
East Building 
1200 New Jersey Avenue SE. 
Washington DC 20590-0001 

Request for Clarification to Interpretation Letter Reference No. 18-0027 

To Whom It May Concern: 

Please accept this letter as a request for clarification to a formal written interpretation letter (Ref. 
No. 18-0027) issued by T. Glenn Foster, USDOT, Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch, 
Standards and Rulemaking Division on February 27, 2019. 

Clarification Request #1: 
On February 22, 2018, myself and Ms. Liza Krass of Veolia North America jointly submitted an 
interpretation request related to the radioactive materials packaging requirements of §§173.421, 
173.422 and 173.410. As part of PHMSA's response to question 1, PHMSA stated that the 
identification number (e.g., UN2910) marking on the outside of each package must be in letters and 
numbers of at least 12 mm in height. 

§173.421 currently states, "A Class 7 (radioactive) material with an activity per package which does 
not exceed the limited quantity package limits specified in Table 4 in §173.425, and its packaging, are 
excepted from requirements in this subchapter for specification packaging, marking [except for the UN 
identification number marking requirement described in §173.422[a)J. labeling, and if not a 
hazardous substance or hazardous waste, shipping papers, and the requirements of this subpart if' ... 

For reference, §173.422(a) currently states, ''.An excepted package of Class 7 (radioactive) material 
that is prepared for shipment under the provisions of §173.421, §173.424, §173.426, or §173.428, or a 
small quantity of another hazard class transported by highway or rail ( as defined in §173.4) which 
also meets the requirements of one of these sections, is not subject to any additional requirements of 
this subchapter, except for the following: 
( a) The outside of each package must be marked with: 
(1) The UN identification number for the material preceded by the letters UN. as shown in column [4J 
of the Hazardous Materials Table in §172.101 of this subchapter: and" ... 

Veolia North America 
1 Eden Lane 
Flanders, NJ 07836 
tel 973-691-7331 fax 973-691-3978 

www.veolianorthamerica.com 



G) 
Veolia is requesting clarification specifically on the 12 mm height requirement for the identification 
number marking on the outside of the package. §173.421 initially provides an exception from the 
entire subchapter (Title 49, Subtitle B, Chapter I, Subchapter C, the Hazardous Materials 
Regulations, 49 CFR parts 171-180), which includes the Subpart D marking requirements, and then 
goes on to require, except for the identification number marking requirement described in 
§173.422 ( a). As it is currently written, § 173.422 (a) does not impose a height requirement for the 
identification number marking. Therefore, by PHMSA requiring the marking to appear in 12 mm in 
height is imposing a requirement over and above the current regulation found under §173.422(a). 
Veolia respectfully requests clarification regarding why PHMSA is imposing a size requirement on 
the identification number marking for packages prepared in accordance with §173.421 and 
§173.422(a). 

Clarification Request #2: 
Veolia indicated in the original interpretation request that we currently shrink wrap the completed 
packages containing the radioactive material to a pallet, essentially creating an overpack, and if the 
shrinkwrap obscures the "Radioactive" marking on the box, Veolia also marks the outside of the 
shrinkwrap with the word "Radioactive". PHMSA's response supported this action in order to 
maintain compliance with the overpack marking requirements found under §173.25(a)(2). 

§173.25(a)(2) currently requires, "Authorized packages containing hazardous materials may be 
offered for transportation in an overpack as defined in §171.8 of this subchapter, if all of the following 
conditions are met:" 
"(2) The overpack is marked with the proper shipping name and identification number, when 
applicable, and is labeled as required by this subchapter for each hazardous material contained 
therein, unless marking and labels representative of each hazardous material in the overpack are 
visible." 

Since §173.421 essentially provides an exception from the entire subchapter (Title 49, Subtitle B, 
Chapter I, Subchapter C, the Hazardous Materials Regulations, 49 CFR parts 171-180) except for the 
specific requirements noted in § 173.421 and § 173.4 22 (a), this exception also provides relief from 
compliance with the requirements of §173.25, therefore the overpack for the radioactive material 
packages is also excepted from the overpack marking requirements. Given this logic, does PHMSA 
agree that Veolia is not required to mark the outside of the overpack with the word "OVERPACK" or 
repeat the "Radioactive" marking, proper shipping name and identification number on the outside 
of the overpack even if the marking is obscured by the shrink wrap? 

New Question #1: 
Veolia would also like to take this opportunity to pose a question related to the radioactive marking 
requirement listed under §173.421(d). Veolia currently affixes a barcode label similar to the 
example provided below to all packages containing radioactive material. The label is used to 
facilitate tracking of the package through Veolia's computerized electronic tracking system. The 
label lists the proper shipping name which includes the word, "Radioactive" and UN identification 
number. In PHMSA's opinion, does affixing this label to the package satisfy the radioactive marking 
requirement under §173.421( d) and the UN identification number marking required under 
§173.422(a)(1)? If not, is Veolia required to provide separate "Radioactive" and UN identification 
number markings elsewhere on the package? 



G) 
Example of Veolia barcode tracking label: 

1111111111111111111111111111111111111111111 
LK-2523470000-001-01-0 

DTK662795 
:UN2910. RArnOACTIVE MATERIAL. 

EXCEPTED PACKAGE· LIMITED QUANTITY OF 

MATERIAL, 7 

EPA CODE: •/NONE 
WIP#: 917046 CONT. TYPE: 30 GAL DF 
DATE ACCUMULATED: 08/05/2019 PHY STATE: S 
DATE SHIPPED: 08/05/2019 GEN DRM ID: 190226-1 

NON-HAZARDOUS WASTE 
Ir roui;:,. P:.tRSC CC1',Tm:r TtlC t,CIU•CST Pi.:Ei;,. ,: !':FV'CT'l' fl:.:Ti,G"'. Hf -11.~ 1,,1:,::_ r,; :::;; .-~-::--r•1-=f­
s~ .. ur 10-.s fl.T 1-e.li:hl?fhl'lei 

Your written response to this request is greatly appreciated. If you require any further information 
regarding this request please feel free to contact me at jennifer.fletcher@veolia.com / 
973-691-7331. 

Thank you, 

Jennifer Fletcher (formerly Eberle) 
Manager, Transportation Compliance 
Industrial Business 
VEOLIA NORTH AMERICA 



U.S. Departm_ent 
of Transportation 

Pipeline and Hazardout 
Materl1l1 Safety 
Admlnl1tratlon 

Ms. Jennifer Eberle 
Manager, Transportation Compliance 
Industrial Business 
Veolja North America 
1 Eden Lane 
Flanders, NJ 07836 

Reference No. 18-0027 

Dear Ms. Eberle: 

FEB .2 7 ·1019 
1200 New Jersey Aven!Je, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your February 22, 2018, letter and your and Ms. Liza Krass' 
March 28; 2018, telephone conversations with a member ofmy staff requesting clarification of 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-.180) applicable to excepted 
packages for limited quantities of Class 7 (radioactive) materials transported by motor vehicle 
for disposal. · 

In these communications, you described a packaging configuration consisting of 
· non-specification, non-bulk fiberboard boxes containing excepted quantities of Class 7 

(radioactive) .materials. Specifically, the boxes contain a sealed polyethylene bag containing 
frozen animal carcasses contaminated with low levels of Tritium (T(H-3)) and Carbon 14 (C-14), 
which is placed in-the box along with absorbent materials and mixed dry waste, including lab 
debris, glass, and plastic, that is contaminated with biological or radioactive material. You 
con.finned that the boxes' contents do not meet the definition of a "hazardous substance" nor a 
"hazardous waste" in § 171.8 of the HMR. You also confirmed that the boxes and their contents 
comply with all applicable provisions in§§ 173.410, 173.421, and 173.422, including the general 
packaging requirements in Subparts A and B of 49 CPR Part 173. 

You further stated that each box is marked with the appropriate UN numbers and the word 
"RADIOACTIVE." These boxes are shrink-wrapped to a pallet. Because the shrink wrap 
obscures the "RADIOACTIVE" marking on the box, the outside of the shrink wrap is also 
marked with the word "RADIOACTIVE." The pallets are transported by motor vehicle for 
disposal. 

Q 1: You ask whether the packaging configuration you described meets the packaging 
requirements of 49 CFR §§ 173.421 and 173.410. 



Al: Provided each box that has been prepared for shipment is surveyed for radiation levels at 
the surface of each package on all six sides and does not exceed 0.00SmSv/h, the activity 
of the box does not exceed the limited-quantity package limits specified in Table 4 in 
§ 173.425, and the identification number (e.g., UN2910) marking for the materials is in 
letters and numbers at least 12 mm in height, based on the information you provided it is 
the opinion of this Office that the boxes comply with§§ 173.410 and 173.421. 

Q2: You ask whether the completed pallet secured with shrink-wrap can be indicated as a 
single container ori the shipping paper. 

A2: The answer is no. 

The closed box meets the definition of a "package" for Class 7 materials ( see § 173 .403 ). 
Section 173 .403 describes a Class 7 packaging as "the assembly of components necessary 
to ensure compliance .with the packaging requirements of' 49 CFR Part 173, Subpart I 
(Class ?-Radioactive Materials); and a package as "the packaging together with its . 
radioactive contents" that meets the HMR requirements for transport. The enclosure you 
use (i.e., the shrink wrap and pallet) to consolidate the packages meets the definition of 
an "overpack" when used by a single consignor to provide protection or convenience in 
handling of a package or to consolidate two or more packages (see § 171.8). 

However, the HMR do not require the packages (in tlns instance, the individual boxes) to 
be described on a shipping paper (see§ 173.421, introductory paragraph). 

Additionally, because you stated the shrink wrap obscures the markings on the box, we 
want to clarify that in accordance with § 173.25(a)(2), if any of the required marks and 
-labels are not visible on the packages through the shrink-wrap, they must be repeated on 
the outer surface of the overpack. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we.can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Br~ch 
Standards and Rulemaking Division 



G)veOLIA 
February 22, 2018 

Standards and Rulemaking Division 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10 
US Department of Transportation 
East Building 
1200 New Jersey Avenue SE. 
Washington DC 20590-0001 

Request for Interpretation Regarding the Use of a Shrink Wrapped Pallet as an Outer 
Package for the Transportation of Limited Quantities of Class 7 Radioactive Materials 
(Excepted Package) 

To Whom It May Concern: 

Please accept this letter as a request for a formal written interpretation from your office. Veolia 
currently prepares excepted packages oflimited quantities of Class 7 radioactive materials for 
transportation to the processing disposal facility. The packagings are prepared in accordance with 
the requirements of 49 CFR §173.421 Excepted packages for limited quantities of Class 7 
(radioactive) materials. An example of the packaging configuration used for these shipments 
includes frozen animal carcasses which are contaminated with low levels of tritium and carbon 14, 
placed into a sealed bag, the bag is then placed into a non-UN specification non-bulk carton fiber 
package containing absorbent materials and possibly mixed dry waste including PPE, lab debris, 
glass, plastic, etc. The closed non-UN specification non-bulk carton fiber packagings are then 
loaded onto a pallet and secured with shrink-wrap. Veolia believes that this entire packaging 
configuration meets the general design requirements of 49 CFR §173.410. 

1) Does PHMSA agree thatthe complete packaging configuration as described meets the 
packaging requirements of 49 CFR 173.421 and 173.410? 

2) If so, does PHMSA agree that it is correct for Veolia to indicate each completed pallet 
secured with shrink-wrap as a single container on the shipping paper (e.g. 1 pallet)? 

Your written response to this request is greatly appreciated. If you require any further information 
regarding this request please feel free to contact me at jennifer.eberle@veoiia.com / 973-691-7331. 

Thank you, 

~~ 
Jennifer Eberle 
Manager, Transportation Compliance 
Industrial Business 
VEOLIA NORTH AMERICA 

Veolia North America 
1 Eden Lane 
Flanders, NJ 07836 
tel 973-691-7331 fax 973-691-3978 

www.veolianorthamerlca.com 
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