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Dear Mr. Standish: 

This letter is in response to your March 10, 2020, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requirements for a quality 
assurance program (QAP).  

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q1. You ask what process(es) and standard(s) repair facilities’ QAPs need to include in order 
to comply with the “critical to quality” inspection criteria being applied. 

A1. The HMR does not define the term “critical to quality.”  However, § 179.7 requires tank 
car facilities to have a QAP approved by the Association of American Railroads (AAR). 
Specifically, § 179.7(b)(5) requires that a QAP must have a description of the 
manufacturing, repair, inspection, testing, and qualification or maintenance program, 
including the acceptance criteria, so that an inspector can identify the characteristics of 
the tank car and the elements to inspect, examine, and test at each point.  

Due to the diverse nature of activities related to the qualification of a tank car for service, 
PHMSA cannot qualify a specific standard or process as conforming to the performance 
standard of § 179.7(b)(5) through a letter of interpretation. The determination of whether 
a QAP meets the requirements of § 179.7 considers all the specific actions the tank car 
facility is responsible for performing to qualify the tank car for service. In general, 
acceptance criteria must include the characteristics of the tank car and the elements to 
inspect, examine, and test at each point. This includes tank car fabrication and 
construction materials, and service equipment intended for installation onto a tank car, 
which must be inspected, examined and tested in accordance with a tank car facility’s 
QAP (see § 179.7(b)(4)).  



The approval of QAPs, including this quality assurance element, is done in accordance 
with the AAR’s Manual of Standards and Recommended Practices, Section J, 
Specification for Quality Assurance, M-1003.  

Q2. You ask whether all the activities set forth in the AAR Manual of Standards and 
Recommended Practices, Section C- III, Specifications for Tank Cars, M-1002, in 
Appendix B, section 3.1.6.12, are required to be performed by a tank car facility. 

A2. Any person who engages in the qualification of a tank car meets the definition of a “tank 
car facility” and is subject to all applicable regulations.  Note that the AAR revised its 
Manual of Standards and Recommended Practices, Section C-III, Specifications for Tank 
Cars, M-1002, Appendix B on December 19, 2019, to align with this position as 
reflected in PHMSA’s October 8, 2019, Letter of Interpretation to the Railway Supply 
Institute (Reference No. 19-0117).  

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely,  

Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for Formal Interpretation
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Attachments: PHMSA Letter of Interpretation 03.10.20.pdf
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Hello Alice and Ikeya,

Please see attached for letter of interpretation request.

Thank you,
Kathryn (HMIC)

From: Jay Standish [mailto:standish@rescar.com] 
Sent: Tuesday, March 10, 2020 2:34 PM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>
Cc: Susan Schieszler <sschieszler@rescar.com>; Andy Schaffer <aschaffer@rescar.com>; Dan
Madock <madock@rescar.com>
Subject: Request for Formal Interpretation

Mr. Kelley:

Good afternoon.  Rescar Companies (Rescar) is requesting a formal letter of interpretation
regarding how the term “Critical to Quality Characteristics,” is to be interpreted and applied to
Rescar’s incoming inspection of tank car components process in its Quality Assurance
Program under 49 CFR § 179.7 (b) (5) and how PHMSA interprets the Exception to M-1002
Technical Approval Requirements in the newly adopted Appendix B, specifically the
Exception noted at 3.1.6.12.

Background and details for this request are contained in the attached letter formalizing the
request for interpretation. 
Rescar thanks you for your time and consideration of this matter. 

Sincerely,

Jay G Standish

Ciccarone

20-0039

mailto:INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov
mailto:hazmatinterps@dot.gov
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March 10, 2020 
 
Mr. Shane Kelley 
Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 
 


SUBJECT:  Letter of Interpretation for 49 CFR §179.7 (b) (5) Quality Assurance 
Program and AAR MSRP, M-1002 Appendix B, 3.1.6.12  


 
Mr. Kelley: 
 


Rescar Companies (Rescar) is requesting a formal letter of interpretation regarding how 
the term “Critical to Quality Characteristics,” is to be interpreted and applied to Rescar’s 
incoming inspection of tank car components process in its Quality Assurance Program under 49 
CFR § 179.7 (b) (5) and how PHMSA interprets the Exception to M-1002 Technical Approval 
Requirements in the newly adopted Appendix B, specifically the Exception noted at 3.1.6.12. 


 
1. 49 CFR § 179.7 (b) (5) 


 
During recent facility inspections performed by FRA Tank Car Quality Assurance 


Specialist / Railroad Safety Specialists (HM) and the Manager, Tank Car Safety Programs, 
findings have been issued stating that the Rescar procedure for incoming inspection “does not 
adequately identify the critical to quality characteristics of components to be inspected, 
examined and tested and it does not specify the acceptance criteria to be used” resulting in a 
finding (Inspector ID 8536, Report No. 29, Item 7 and Inspector ID 31528, Report 9, Item 5).The 
FRA Manager, Tank Car Safety Programs stated during the (inspection close out meeting): 
“There is a new focus on ‘critical to quality’ characteristics.”  
 


The regulation cited to justify the finding is 49 CFR §179.7 Quality Assurance Program , 
subsection (b)(5). 49 CFR §179.7 (b) states “At a minimum, the quality assurance program must 
have the following elements,” and subsection (5) states “A description of the manufacturing, 
repair, inspection, testing, and qualification or maintenance program, including the acceptance 
criteria, so that an inspector can identify the characteristics of the tank car and the elements to 
inspect, examine, and test at each point.” 
 


In addition to 49 CFR §179.7 (b) (5), the  FRA Manager, Tank Car Safety Programs, and 
the specialists, also cited the Association of American Railroads (AAR), Manual of Standards 
and Recommended Practices (MSRP), Section J,  Specification for Quality Assurance, M-1003 







 


 


section 2.5, Production, Inspection and Test Plan. Section 2.5.2 of the M-1003 states “The 
inspection and test plan may be of any format to suit the facility’s Quality Assurance Program. 
This includes flow charts, as long as all criteria from incoming inspection (element 2.10) through 
packaging and shipping (element 2.16) are addressed. It shall, however, do at least the following: 
2.5.2.2 Identify the characteristics to be inspected, examined, and tested at each point and specify 
acceptance criteria to be used.”  


 
Element 2.10, Incoming Inspection states “The facility shall: 2.10.1 Inspect, test, and 


identify incoming items as required by the inspection and test plans. 2.10.2 Check the evidence 
provided by subcontractors and suppliers as a means of verifying quality per the requirements of 
paragraph 2.10.1.” 


 
The difficulty in applying the new “critical to quality” inspection process being described 


by the inspectors, and the reason for this letter of interpretation request, is that there is no 
standard to define “critical to quality” and no guidance for how repair facilities are to incorporate 
a process with such a standard into their Quality Assurance Program with respect to inspecting 
inbound tank car components. For example, there is no reference to “critical to quality” in 49 
CFR 179.7, and the closest reference in the AAR MSRP, M-1003, Chapter 1, is contained in the 
definition of Characteristic.  “Characteristic - A unique attribute essential/critical to quality.”  
There is also no separate definition for “essential”  or “critical to quality” in the AAR 
specification that stipulates what attributes must carry this designation.   
 


As a result of these initial facility inspections, Rescar revised its incoming inspection 
procedure to specifically include language for “critical to quality characteristics” and verified 
acceptance criteria is included.  The revised Rescar incoming inspection procedure provides the 
following definition: “Critical  to  Quality  Characteristic  –  An  attribute  that  requires  
inspection  per  this  procedure  or  as  specifically  required by an owner document.” Through 
this process, Rescar is reasonably defining critical to quality to mean compliance with its 
inspection protocol including requirements of the AAR Specification for Quality Assurance and 
Specifications for Tank Cars and the certification of facilities.   
 


The Rescar incoming inspection procedure also contains the following requirement:  
“Rescar purchases from approved suppliers.  Rescar approved suppliers are expected to inspect 
and test supplied items to confirm compliance to specified requirements.”  Through this process, 
Rescar is requiring component suppliers to maintain the required processes to ensure quality for 
the components. Rescar also utilizes its purchasing procedure to support the incoming inspection 
procedure requiring use of approved suppliers that supply components that meet specifications 
and that maintain their own quality system that, at a minimum, complies with the AAR M-1003 
specification.  Rescar also performs assessments of supplier quality programs as required by 
AAR standards to confirm their ability to meet contract and quality requirements.   
 
  
 







 


 


Based on engineering, quality engineering and the critical designation suggested in the 
ASME (American Society of Mechanical Engineers)  Y14.5, Geometric Design and Tolerancing, 
the design engineer or company responsible for the design designates what is considered critical 
and significant on the drawing. Consequently, only the design engineer or company responsible 
for the design that could identify the “critical to quality” criteria for a particular component. 


 
The attempt to require repair companies to adopt an undefined “critical to quality” 


inspection standard of component parts is simply not a function repair facilities can perform. 
Rescar and other repair facilities typically do not design or manufacture components, nor do they 
have the design engineering or quality engineering expertise to distinguish critical, significant or 
incidental attributes of the various components that they apply to railcars.   
 


As an example: Rescar receives a bottom outlet valve for the application to a tank car. 
Rescar does not know what components within the ball valve assembly the manufacturer deemed 
essential and “Critical to the Quality Characteristics” for the valve to function as intended. Even 
if the facility did know the manufacturers’ determined “Critical to Quality Characteristics,” 
depending on the particular component or assembly, an inspection to determine compliance 
might entail disassembly that could jeopardize the original integrity of the component. Repair 
facilities can have processes in place, as Rescar does, to require the component manufacturers 
and owners to meet certain requirements to promote quality of the components. As a practical 
matter, Rescar’s  ability to inspect the component is limited to an external, visual inspection and 
operation of the functional aspects of the component before and after installation. 
 
 Consequently, Rescar is seeking a formal PHMSA letter of interpretation on what 
process(es) and standard(s) repair facilities’ Quality Assurance Programs need to include to 
comply with the new “critical to quality” inspection criteria being applied. 
 
 2. AAR MSRP, M-1002, Appendix B, 3.1.6.12 
 
 In the recent revisions to Appendix B, certain activities that used to be subject to being 
performed by a certified tank car facility, can now be performed without certification. The bulk 
of the exceptions are generally considered “pre-trip” functions performed as part of the loading 
process. However, exception 3.1.6.12 “[r]eplacement of manway eyebolts, bottom outlet valve 
caps, magnetic gauging device rods, chains, secondary closures, secondary fittings, and 
secondary valves as specified by the original or alternative approved design” involve activities 
that are or may be considered activities involving repair, inspection, tests, qualification, and/or 
maintenance of a tank car. Consequently, these activities would need to  be performed by a 
certified tank car facility. We believe this confusion stems from PHMSA’s October 8, 2019, 
Letter of Interpretation to the Railway Supply Institute (Reference No. 19-0117) issued just prior 
to the release of the revised Appendix B. 
 


In its Letter of Interpretation 19-0117, PHMSA determined that tank car component 
manufacturers did not meet the definition of a “tank car facility” because they were not making a 
“representation” of the tank car’s conformity as specified in § 179.2, and therefore were not 







 


 


required to meet the QAP requirements of § 179.7. However, when later discussing offerors who 
make pre-trip inspections, Letter of Interpretation 19-0117states that “[o]fferor facilities that only 
perform pre-trip inspections of a tank car are not “tank car facilities” and are not subject to the 
QAP requirements of § 179.7” Rescar’s concern is that this definition of a tank car facility is too 
limited and inconsistent with the definition contained in § 179.2.  
 
 § 179.2 (a) (10) states: “[t]ank car facility means an entity that manufactures, repairs, 
inspects, tests, qualifies, or maintains a tank car to ensure that the tank car conforms to this and 
subpart F of part 180 of this subchapter, that alters the certificate of construction of the tank car, 
that ensures the continuing qualification of a tank car by performing a function prescribed in 
parts 179 or 180 of this subchapter, or that makes any representation indicating compliance with 
one or more of the requirements of parts 179 or 180 of this subchapter.” Therefore, in performing 
some or all of the functions at Appendix B, 3.1.6.12, the offeror would be performing activities 
of a tank car facility. 
 


Rescar recognizes that Letter 19-0117 does state that “an offeror who engages in the 
qualification of a tank car meets the definition of a tank car facility and is subject to all 
applicable regulations” but limiting this to an offeror performing qualification activities is not 
consistent with the definition of a tank car facility. Depending on the actual work performed, the 
activities set forth in Appendix B, 3.1.6.12, could involve activities that might be considered a 
repair, inspection, test or maintenance of a tank car to ensure that the tank car conforms to parts 
179 and 180. If not performed by a certified tank car facility, there is a risk these activities may 
be improperly performed, and tank cars released into interchange not in proper condition. Rescar 
is seeking clarification from PHMSA as to whether the activities set forth in Appendix B, 
3.1.6.12 are required to be performed by a tank car facility? 
 


Rescar appreciates your time regarding this matter and looks forward to your response. 
 


 
Jay G. Standish 
Vice President of Quality Assurance 
Rescar Companies 
(standish@rescar.com) 
630.829.9151 / Cell 630.803.5648 






Jay G Standish
Ve redentof Quity Assnace
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