
 
U.S. Department                                         
of Transportation     

Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

August 26, 2020   
 
Jay G. Standish 
Vice President of Quality Assurance 
Rescar 
1101 West 31st Street, Suite #250 
Downers Grove, IL  60515 
 
Reference No. 20-0023R 
 
Dear Mr. Standish: 
 
This letter retracts and replaces our May 6, 2020, response to your September 26, 2019, letter 
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
applicable to rail tank cars.  Specifically, you request clarification on the training requirements 
for the visual inspection of rail tank cars under § 180.509(d). 
 
Your questions are paraphrased and summarized below. 
 
Q1. You ask whether it is required that the visual inspection of service equipment, in 

accordance with § 180.509(d)(3), be performed by a certified nondestructive test (NDT) 
technician using a procedure that has been approved by an NDT Level III technician. 

 
A1. The answer is no.  The HMR does not specifically require the level of certification 

described in your letter (i.e., use of a certified NDT technician using a procedure that has 
been approved by an NDT Level III technician) for the visual inspection of service 
equipment for indications of corrosion and other conditions that may make the tank car 
unsafe for transportation, as required by § 180.509(d).  Should a tank car owner choose to 
require the use of personnel with specific qualifications to carry out the activities in 
§ 180.509(d), a tank car facility would need to incorporate such an instruction into its 
quality assurance program (QAP).  The HMR provides performance standards for tank 
car owners to establish the minimum acceptable framework for an owner’s qualification 
program for tank cars and components.  Tank car owners must develop written 
procedures (work instructions) for use by tank car facility employees and identify where 
and how to inspect the tank car, and the acceptance criteria for such inspections (see        
§ 180.501(b)).  It is a tank car facility’s responsibility to incorporate the owner’s 
qualification program in its QAP, as required under § 179.7(a)(2), (b)(3), (b)(5), and (d). 
These references specify: 

 



  
 
 

 
 

• The QAP must have a means to detect any nonconformity in the manufacturing, 
repair, inspection, testing, and qualification or maintenance program of the tank 
car; 

• The QAP elements must include procedures to ensure that the latest applicable 
drawings, design calculations, specifications, and instructions are used in 
manufacture, inspection, testing, and repair; 

• The QAP elements must have a description of the manufacturing, repair, 
inspection, testing, and qualification or maintenance program, including the 
acceptance criteria, so that an inspector can identify the characteristics of the tank 
car and the elements to inspect, examine, and test at each point; and 

• Each tank car facility must provide written procedures to its employees to ensure 
that the work on the tank car conforms to the specification, AAR approval, and 
owner’s acceptance criteria. 

 
Accordingly, while a certified NDT technician is not required under the HMR to perform 
the function of visual inspection of service equipment, any specific requirements for level 
of qualification (or any desired certification) beyond function specific training as required 
by the HMR (see A2 below) of personnel performing visual inspection functions or 
developing visual inspection procedures may be specified in the owner’s qualification 
program, which must be incorporated into the tank car facility’s QAP.  The tank car 
owner’s qualification program may draw on, for example, the Association of American 
Railroad’s Manual of Standards and Recommended Practices, Section C—Part III, 
Specifications for Tank Cars, Specification M-1002, (AAR Specifications for Tank Cars) 
in developing the minimum acceptable framework for an owner’s qualification program 
for tank cars and components.   

 
Q2. If an individual receives, as a minimum, function specific training as specified in 

§ 172.704(a)(2) for the visual inspection of service equipment, including gaskets, for 
indications of corrosion and other conditions that may make the tank car unsafe for 
transportation, you ask whether this training meets the intent of § 180.509(d)(3). 

 
A2. The answer is yes.  With respect to performance of a visual inspection required under 

§ 180.509(d), the referenced citation is the minimum requirement under the HMR to 
ensure proper training in performance of this function.  As stated in answer A1, the tank 
car owner’s qualification program must include written procedures (work instructions) 
for use by tank car facility employees and must identify where to inspect, how to inspect, 
and the acceptance criteria.  The tank car owner’s qualification program also may 
establish the degree of qualification and any desired certification for employees.  

 
   
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 

 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 


