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September 15, 2020 

Dennis Raymund V. Franco 
Manager DG Compliance 
DHL Global Forwarding 
22879 Glenn Drive, Suite 100 
Sterling, VA  20164 

Reference No. 20-0058 

Dear Mr. Franco: 

This letter is in response to your August 5, 2020, email and subsequent phone conversation  
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
applicable to the requirements for transporting a bicycle powered by a lithium ion battery (an “e-
bike”).  Specifically, you ask several questions relating to the proper classification and modes of 
transportation authorized for the e-bike.   

Q1. You ask whether an e-bike with a 418 Watt-hour (Wh) or 504 Wh lithium ion battery 
installed can be transported by aircraft or vessel. 

A1. The answer is yes.  An e-bike powered by a lithium ion battery, transported with the 
battery installed, is described and classified as “UN3171, Battery-powered vehicle, 9” in 
accordance with § 172.102(c)(1), Special Provision 134.  There is no Wh limit for a 
lithium ion battery installed in and powering a vehicle. 

Q2. You ask whether an e-bike with a 418 Wh or 504 Wh lithium ion battery installed and 
described by the shipper as “UN3481, Lithium battery contained in equipment,” would be 
authorized for transport by aircraft or vessel. 

A2. See answer A1. The proper description for an e-bike transported with a lithium ion 
battery installed is “UN3171, Battery-powered vehicle.”  

Q3. You ask whether all lithium ion batteries over 300 Wh are forbidden from transportation 
by aircraft and vessel. 

A3. The answer is no.  However, lithium ion batteries with a Wh rating over 300 Wh are 
ineligible for the small cell and battery exception in § 173.185(c).  This does not prevent 



 
 

 
 

lithium ion batteries over 300 Wh from being transported as fully regulated Class 9 
hazardous materials, subject to all applicable HMR requirements.  Additionally, as 
discussed above, there is no Wh limit for lithium ion batteries installed in vehicles.  

 
Q4. You ask whether there is a weight limit for overpacks containing multiple packages of 

small lithium batteries when transported by highway, rail or vessel. Each package of 
lithium batteries is prepared in accordance with the exception found in § 173.185(c). 

  
A4. The answer is no.  There is no weight limit for an overpack, or limit on the number of 

packages of lithium batteries allowed to be overpacked together for transportation by 
highway, rail, or vessel.  This applies to both lithium batteries offered in accordance with 
the exception for smaller cells and batteries in § 173.185(c), and fully regulated lithium 
batteries.  

 
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 
 
 
Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 



From: Foster, Glenn (PHMSA)
To: Dennis Raymund (DHL US); Pfund, Duane (PHMSA); McLaughlin, Janet <AWA>; Vincent.Babich@dot.gov
Cc: Dodd, Alice (PHMSA)
Subject: RE: Request for interpretation on US DOT 49 CFR §173.185 Lithium cells and batteries (c) (1) (iv)
Date: Wednesday, August 5, 2020 7:37:10 AM

Good morning, Mr. Raymund.

Thank you for your inquiry.  We will have it checked in as a request for a letter of interpretation and
assigned to a Transportation Specialist for a response.

Best regards,
Glenn Foster

From: Dennis Raymund (DHL US) [mailto:dennis.franco@dhl.com] 
Sent: Wednesday, August 5, 2020 7:00 AM
To: Pfund, Duane (PHMSA) <Duane.Pfund@dot.gov>; McLaughlin, Janet <AWA>
<janet.mclaughlin@faa.gov>; Foster, Glenn (PHMSA) <Glenn.Foster@dot.gov>;
Vincent.Babich@dot.gov
Subject: Request for interpretation on US DOT 49 CFR §173.185 Lithium cells and batteries (c) (1) (iv)

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Good morning All,

“As quote “(iv) For transportation by highway or rail only, the lithium content of the cell and battery
may be increased to 5 g for a lithium metal cell or 25 g for a lithium metal battery and 60 Wh for a
lithium ion cell or 300 Wh for a lithium ion battery, provided the outer package is marked: “LITHIUM
BATTERIES—FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD AIRCRAFT AND VESSEL.”

Is my understanding correct if for example an e-bike that is designed to carry by one or more person:
I am transporting UN3171 battery Powered Class 9.  If the lithium ion battery has a watt
rating of 418 and 504WH on each e-bike, are the battery FORBIDDEN for transport by Vessel
or Air and is considered a non-compliance issue?

What if the e-bike is classified as UN3481 Lithium Ion Battery contained in equipment Class
9? If the lithium ion battery has a watt rating of 418 and 504WH on each e-bike, are they also
FORBIDDEN for transport by Vessel or Air?

Does these mean any Lithium Ion battery above 300 Wh or more is  FORBIDDEN for transport
by Vessel or Air and can transported only by road or rail?

Please advise.

Thanks & best regards,

Patrick

20-0058
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Dennis Raymund V. Franco
Manager DG Compliance
DHL Global Forwarding
22879 Glenn Drive, Suite 100
Sterling, VA, 20164
United States
iPhone: +1 703-826-1229
Email: dennis.franco@dhl.com
 
Warning: This record may contain sensitive security information (SSI) that is controlled under 49 CFR Parts 15 and 1520. No
part of this record may be disclosed to persons without a “need to know,” as defined in 49 CFR Parts 15 and 1520, except with
the written permission of the Administrator of the Transportation Security Administration or the Secretary of Transportation.
Unauthorized release may result in civil penalty or other action. For U.S. Government Agencies, Public disclosure is governed by
5 U.S.C. 552 and 49 CFR Parts 15 and 1520.
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