
 
U.S. Department                                         
of Transportation  
  
Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 
 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

October 14, 2020 
 
Ms. Sarah Kim  
Environmental Specialist  
LG Chem Michigan, Inc.  
1 LG Way  
Holland, MI  49423  
  
Reference No. 20-0061  
  
Dear Ms. Kim:  
  
This is in response to your July 1, 2020, letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to lithium batteries.  In your letter, you 
describe your company’s multi-step process for the production of lithium batteries and note that 
quality defects are identified during the production process, resulting in the generation of scrap 
materials.  Further, you indicate that these scrap materials are assembled units that include the 
electrode stack, which consists of layers of lithium-based cathode product and graphite-based 
anode product, and the electrolyte solution. The discarded assembled units have not undergone 
the “formation” process, in which lithium ions are embedded in the crystal structure of the 
graphite anode.  You ask whether your understanding is correct that the discarded assembled 
units you describe do not meet the definition of a lithium ion or lithium metal battery as defined 
in § 171.8 and, therefore, are not subject to the associated package, labeling, and marking 
requirements in § 173.185.  
  
The HMR’s definition of a lithium ion battery states, in relevant part, that “lithium ion battery 
means a rechargeable electrochemical cell or battery in which the positive and negative 
electrodes are both lithium compounds constructed with no metallic lithium in either 
electrode.”  A lithium metal battery is “an electrochemical cell or battery utilizing lithium metal 
or lithium alloys as the anode.” See § 171.8.  Provided the discarded assembled units described 
in your letter never undergo the formation process, they are not subject to the requirements 
provided in § 173.185 applicable to lithium batteries.  However, if any electrolyte remaining in 
the scrap materials meets the definition of a “flammable liquid” as provided in § 173.120, the 
scrap materials may be subject to corresponding requirements of the HMR.   
  
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
  
Sincerely,  
  

  
  
T. Glenn Foster  
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch  
Standards and Rulemaking Division  



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Letter of Interpretation Request
Date: Wednesday, August 19, 2020 3:48:47 PM

Hello Alice,

Below is a letter of interpretation request.

Thanks,

Jonathon, HMIC

From: Mike Jennings [mailto:mjennings@lesl.com] 
Sent: Monday, August 17, 2020 6:40 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Letter of Interpretation Request

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

To whom it may concern;

We are seeking clarification with regard to shipping of UN3260, Corrosive solid, acidic, inorganic,
n.o.s., 8, PG II in bulk packaging as described at 49 CFR 173.240(c), specifically, that part reading
“and sift-proof non-DOT Specification….closed bulk bins are authorized.” The mode of shipment
would be highway. We believe the following described packaging scenario meets the requirements
applicable to the identified hazardous material and regulatory citation.

The outer packaging would be a large, sturdy, non-DOT specification cardboard box (e.g. Gaylord
box). The box used would have a net mass (once filled) of greater than 400 kg (882 pounds) AND a
maximum capacity greater than 450 L (119 gallons). One pound, sealed pouches filled with the
hazardous material would be placed inside the box. Either a plastic liner would be in the box
between the one pound pouches and box or each of the one pound pouches of hazardous material
would be placed in plastic bags (and bags secured closed) before being placed inside the box. The
package would then be “overpacked” by placement on and shrink-wrapping to a pallet.

Have we correctly interpreted, and do you agree, that the method of packaging and package
described in the preceding scenario would be compliant for shipment by highway and is:

A sift-proof non-DOT Specification closed bulk bin
Not subject to UN specification or Performance Oriented Packaging
Not subject to the “overpack” marking requirement due to the “non-DOT specification” status
of the package inside

Thank you,

Cardez
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Mike Jennings
Leslie’s Poolmart, Inc.
2005 E. Indian School Road
Phoenix, AZ 85016
Phone: (602) 366-3946
Fax: (602) 366-3921
 
CONFIDENTIALITY NOTICE: This electronic transmission and any attachment hereto are
the private confidential property of the sender, and the materials are privileged
communications intended solely for the receipt, use, benefit, and information of the intended
recipient indicated above. If you are not the intended recipient, you are hereby notified that
any review, disclosure, copying, distribution, or the taking of any other action in reliance on
the contents of this electronic transmission is strictly prohibited, and may result in legal
liability on your part. If you have received this e-mail in error, please notify the sender
immediately by replying to this email, by telephone at 602-366-3999 or by fax at 602-366-
3944.
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