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Dear Mr. Jennings: 

This letter is in response to your August 17, 2020, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to bulk packagings 
of certain low hazard solid materials.  In your email, you specifically ask about transporting 
“UN3260, Corrosive solid, acidic, inorganic, n.o.s., 8, PG II” in “sift-proof non-DOT 
Specification closed bulk bins” as authorized by § 173.240(c).   

In your email, you state that the hazardous material will be transported by ground and packaged 
in a non-DOT specification cardboard box (i.e., a conventional Gaylord box).  Further, you state 
that the box meets the definition of a bulk packaging and that it is filled with one-pound sealed 
pouches of the hazardous material with the box either lined with plastic or each individual pouch 
placed in a plastic bag.  Finally, you state that the box is overpacked by shrink-wrapping it to a 
pallet.   

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q1. You ask whether the packaging described would be considered a sift-proof, non-DOT 
specification closed bulk bin in accordance with § 173.240(c). 

A1. The answer is yes, provided the packaging is consistent with the HMR definition of sift-
proof.  In accordance with § 171.8, “sift-proof packaging” means a packaging 
impermeable to dry contents, including fine solid material produced during 
transportation.  The HMR does not define “closed bulk bin,” but it can be described as an 
“enclosed packaging that is tough, firm, and durable (i.e., strong), constructed so that its 
contents cannot pass through (i.e., completely enclosed), and which meets other 
applicable requirements of § 173.24.”  It is the shipper’s responsibility to ensure that the 
packaging is “designed, constructed, maintained, filled, its contents so limited, and 
closed, so that under conditions normally incident to transportation” there will be no 
identifiable release of hazardous material (see § 173.24(b)). 



Q2. You ask whether “UN3260, Corrosive solid, acidic, inorganic, n.o.s., 8, PG II” may be
            excepted from UN specification or performance-oriented packaging. 

A2. The answer is yes.  As specified in the § 172.101 Hazardous Materials Table, the 
authorized bulk packaging section referenced in column (8B) for “UN3260, 
Corrosive solid, acidic, inorganic, n.o.s., 8, PG II” is § 173.240 (bulk packaging for 
certain low hazard solid materials).  Section 173.240(c) specifies that a sift-proof, 
non-DOT specification, closed bulk bin is an authorized packaging for this material.  
Please be aware that non-DOT specification bulk packagings must still meet the 
general packaging requirements in §§ 173.24 and 173.24b. 

Q3. You ask whether the “OVERPACK” marking is required on the palletized Gaylord box.   

A3. The answer is no.  As prescribed in § 173.25(a)(4), the “OVERPACK” marking is 
required when specification packagings are required.  Therefore, because you are not 
using a specification bulk packaging, the “OVERPACK” marking is not required.  

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely,  

Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Letter of Interpretation Request
Date: Wednesday, August 19, 2020 3:48:47 PM

Hello Alice,

Below is a letter of interpretation request.

Thanks,

Jonathon, HMIC

From: Mike Jennings [mailto:mjennings@lesl.com] 
Sent: Monday, August 17, 2020 6:40 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Letter of Interpretation Request

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

To whom it may concern;

We are seeking clarification with regard to shipping of UN3260, Corrosive solid, acidic, inorganic,
n.o.s., 8, PG II in bulk packaging as described at 49 CFR 173.240(c), specifically, that part reading
“and sift-proof non-DOT Specification….closed bulk bins are authorized.” The mode of shipment
would be highway. We believe the following described packaging scenario meets the requirements
applicable to the identified hazardous material and regulatory citation.

The outer packaging would be a large, sturdy, non-DOT specification cardboard box (e.g. Gaylord
box). The box used would have a net mass (once filled) of greater than 400 kg (882 pounds) AND a
maximum capacity greater than 450 L (119 gallons). One pound, sealed pouches filled with the
hazardous material would be placed inside the box. Either a plastic liner would be in the box
between the one pound pouches and box or each of the one pound pouches of hazardous material
would be placed in plastic bags (and bags secured closed) before being placed inside the box. The
package would then be “overpacked” by placement on and shrink-wrapping to a pallet.

Have we correctly interpreted, and do you agree, that the method of packaging and package
described in the preceding scenario would be compliant for shipment by highway and is:

A sift-proof non-DOT Specification closed bulk bin
Not subject to UN specification or Performance Oriented Packaging
Not subject to the “overpack” marking requirement due to the “non-DOT specification” status
of the package inside

Thank you,

Cardez
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Mike Jennings
Leslie’s Poolmart, Inc.
2005 E. Indian School Road
Phoenix, AZ 85016
Phone: (602) 366-3946
Fax: (602) 366-3921
 
CONFIDENTIALITY NOTICE: This electronic transmission and any attachment hereto are
the private confidential property of the sender, and the materials are privileged
communications intended solely for the receipt, use, benefit, and information of the intended
recipient indicated above. If you are not the intended recipient, you are hereby notified that
any review, disclosure, copying, distribution, or the taking of any other action in reliance on
the contents of this electronic transmission is strictly prohibited, and may result in legal
liability on your part. If you have received this e-mail in error, please notify the sender
immediately by replying to this email, by telephone at 602-366-3999 or by fax at 602-366-
3944.
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