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Dear Mr. Smith:  

This letter is in response to your June 26, 2020, email and subsequent phone conversation 
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
applicable to the provision for Division 6.2 Category B infectious substances contained in a 
patient sample.  Specifically, you ask several questions regarding § 173.134(b)(10) in reference 
to the transport of patient samples that may contain biological materials classified as a 
Category B infectious substance.    

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q1. You ask whether an individual’s personal vehicle may be used to transport patient 
samples that may contain Category B infectious substances in accordance with the 
provisions of § 173.134(b)(10).  

A1.  The answer is yes.  There are situations in which an individual’s personal vehicle may be 
used to transport patient samples that may contain Category B infectious materials and 
still operate under the provision outlined in § 173.134(b)(10).  In accordance with 
§ 173.134(b)(10), a Division 6.2 Category B substance is not subject to the requirements
of the HMR provided it is: 1) contained in a patient sample being transported for
research, diagnosis, investigational activities, or disease treatment or prevention, or a
biological product; and 2) transported by a private or contract carrier in a motor vehicle
used exclusively to transport such materials.  However, if the shipment does not meet the
provisions in § 173.134(b)(10), then it may not be transported in an individual’s personal
vehicle.

Q2. You ask whether the “private or contract carrier” referenced in § 173.134(b)(10) must 
have a Hazmat Endorsement on their license and/or specific hazmat training. 

A2. The answer is no.  For determining the applicability of a Hazmat Endorsement, 
“hazardous materials” is defined in 49 CFR Part 383 as any material that has been 
designated as hazardous under 49 U.S.C. 5103 and is required to be placarded under 



 
 

 
 

49 CFR Part 172, Subpart F, or any quantity of a material listed as a select agent or toxin 
in 42 CFR Part 73.  Pursuant to § 172.500(b)(1) of the HMR, Division 6.2 materials do 
not require placards, nor are they listed as a select agent or toxin in 42 CFR Part 73 and, 
therefore, do not require a Hazmat Endorsement or a Commercial Driver’s License.   

 
Similarly, Category B patient samples that are shipped in accordance with 
§ 173.134(b)(10) are not subject to the training requirements in 49 CFR Part 172, 
Subpart H.  

  
Q3. You ask for clarification of the word “exclusively,” as used in § 173.134(b)(10).  

Specifically, you ask whether the motor vehicle used to transport the potentially 
infectious patient samples may be used only to transport “such material” at any time, or 
whether it may be used for other purposes, but must only be used to transport “such 
material” during the transport event (i.e., no personal pickups, drop offs or other activities 
(shopping, getting food, etc.)). 

 
A3. To be considered “used exclusively” or in “exclusive use,” a motor vehicle may not 

contain other goods, materials, or passengers at the same time it is used to transport 
Category B patient samples.  A single trip transporting only these materials from either 
one or multiple shippers may be considered the exclusive use of a transport vehicle under 
§ 173.134(b)(10).  

 
Q4. You ask for clarification of a “private motor carrier” and how it may be used in relation 

to public transportation.  Specifically, you ask:  
a) Whether a taxi cab or rideshare vehicle may be used as a private motor carrier 

when it is only used for transportation of the material. 
b) Whether the rider must alert a taxi or rideshare driver that they are carrying a 6.2 

material. 
c) In the event there is a spill, whose responsibility would it be to report the spill and 

clean the taxi cab or rideshare vehicle. 
 

A4.  A “private motor carrier” is defined in 49 CFR 390.5 as a person who provides 
transportation of property or passengers, by commercial motor vehicle, and is not a 
for-hire motor carrier.  Therefore, a taxi cab or rideshare vehicle could not be considered 
a private motor carrier unless it is owned and operated by the business offering the 
hazardous material for transportation.  Regulations pertaining to passenger carriers are 
found in 49 CFR Part 374 of the Federal Motor Carrier Safety Regulations.  Please 
contact the Federal Motor Carrier Safety Administration for additional information.  

 
Q5.  You ask for clarification on when something is considered materials of trade (MOTs) in 

accordance with the HMR.  Specifically, you ask:  
  



 
 

 
 

a) Whether an employee may pick up materials from a company and then bring them 
back to their own company. 

b) Whether the MOTs provision would apply if a company hired a third-party to 
pick up material and exclusively bring it back to the company’s facility. 

 
A5.  If a company’s principal business is collecting and analyzing samples and it is in direct 

support of their business as defined, then the company is eligible for the MOTs provision, 
provided the samples meet the requirements in § 173.6.  A MOT is a hazardous material, 
other than a hazardous waste, that is carried on a motor vehicle (1) for the purpose of 
protecting the health and safety of the motor vehicle operator or passengers; (2) for the 
purpose of supporting the operation or maintenance of a motor vehicle (including its 
auxiliary equipment); or (3) by a private motor carrier (including vehicles operated by a 
rail carrier) in direct support of a principal business that is other than transportation by 
motor vehicle (see § 171.8).  Using your examples, a company’s employees may 
transport those samples to either their own facility or a third-party facility for testing 
while using a private motor carrier in accordance with the MOTs provision.  However, if 
the company collects the samples but hires a for-hire carrier to transport those samples to 
either the company’s facility or a third-party facility for testing, the MOTs provision 
would not apply because hiring a third-party carrier is not considered a private motor 
carrier.  As such, the third-party carrier would have to transport the samples in 
compliance with the HMR.   

 
Please note that the requirements of the HMR apply to each person who offers a hazardous 
material for transportation in commerce and the transportation of a hazardous material in 
commerce.  The transportation of a hazardous material by a private individual for 
non-commercial personal use is not considered transportation in commerce and would not be 
subject to the HMR.   
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 

 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps; Whitlock, Sarah CTR (PHMSA)
Subject: FW: Request Official Letter of Interpretation for CFR 173.134(b)(10)
Date: Tuesday, August 18, 2020 3:47:24 PM

Dear Alice,

Please see the below letter of interpretation request.

Please contact our office if you have any questions.

Regards,

-Breanna, HMIC

From: Smith, Malcolm [mailto:masmith@mriglobal.org] 
Sent: Friday, June 26, 2020 4:36 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Cc: Jeppesen, Eric <ejeppesen@mriglobal.org>; Morrison, Lizzie <lmorrison@mriglobal.org>
Subject: Request Official Letter of Interpretation for CFR 173.134(b)(10)

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

To whom it may concern,

Please provide clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR) exemption applicable to
the transport of patient samples potentially containing infectious biological materials categorized as
a Category B  dangerous good. 

The exemption within the HMR in question is as follows:  
CFR 173.134(b)(10)
A Division 6.2 material, other than a Category A infectious substance, contained in a patient sample
being transported for research, diagnosis, investigational activities, or disease treatment or
prevention, or a biological product, when such materials are transported by a private or contract
carrier in a motor vehicle used exclusively to transport such materials. Medical or clinical equipment
and laboratory products may be transported aboard the same vehicle provided they are properly
packaged and secured against exposure or contamination. If the human or animal sample or
biological product meets the definition of regulated medical waste in paragraph (a)(5) of this section,
it must be offered for transportation and transported in conformance with the appropriate
requirements for regulated medical waste.

Clarification is needed regarding the following language in the exemption: “…when such materials
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are transported by a private or contract carrier in a motor vehicle used exclusively to transport such
materials.”
 
My questions regarding this language are as follows:

1. Are there any situations when an individual’s personal vehicle can be used to transport
patient samples that may contain infectious materials that are categorized by the DOT as
Category B and still maintain the exemption?  If so when is it permissible to do so?

2. Regarding “private or contract carrier, ” does the carrier need to possess a HAZMAT endorsed
license?  Does the carrier need to have completed specific DOT carrier training or retraining?

3. Please clarify the word “exclusively” in the language above.  Does the word “exclusively”
mean that:

a. The motor vehicle used to transport the potentially infectious patient samples can only
be used to transport “such material” at any time or

b. The motor vehicle be used for other purposes, but must only be used to transport
“such material” during the transport event (i.e. no personal pickups, drop offs or other
admin or personal activities (shopping, getting food, etc) when transporting the
dangerous good.

4. Please clarify what a Private Motor carrier is and how it can be used in relation so public
transportation?

a. Can a taxi cab can be used as a private motor carrier? When it is only used for
transportation of the material.

b. If a taxi (or rideshare) is used, is the rider responsible to alert the driver that they are
carrying the 6.2 material?

c. If there’s a spill in the vehicle is used, whose responsibility is it to report the spill and
clean the vehicle?

5. When is something considered MOT’s and when it falls into the HMR?
a. Can an employee come pick-up materials from another company and take them back

to their own company?
b. If a company hires a third party to pick up material and exclusively bring it back to the

facility, is this MOT’s?
 
If you have additional questions regarding this request, my contact info is in my email signature.
 
Thanks,
 
Malcolm Smith
 
Malcolm Smith, MS, RBP
Senior Safety Officer
 
MRIGlobal-NCR
65 West Watkins Mill Rd
Gaithersburg, MD 20878
W: (240) 361-4030
C: (301) 524-3579



www.mriglobal.org
 
This message is intended exclusively for the individual or entity to which it is addressed. This
communication may contain information that is confidential, proprietary, privileged or
otherwise legally exempt from disclosure. If you have received this message in error, please
notify the sender immediately by facsimile, e-mail or phone and delete all copies of the
message.
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