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Mr. Hugh Taylor

Regulatory Specialist

The Dow Chemical Company
2020 WH Dow Center, C-1306
Midland, MI 48674

Dear Mr. Taylor:

This is in response to your letter dated November 5, 1997, regarding residues of Class 9
hazardous substances under the Hazardous Materjals Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically, you ask whether tank cars and cargo tanks that contain residues of Class 9

hazardous substances may be returned from the consignee without removing the ID number
marking and/or the placards.

The answer is yes. The HMR do not require removal of the identification markings and/or
placards when a package has a residue of a Class 9 hazardous substance, However, the
shipping paper should be consistent with the transport vehicle’s hazard communications by
prefacing the shipping description with “RESIDUE Last Contained ***” as provided by

§ 172.203(e)(1). However, markings or placards may be removed when the Class 9
hazardous substance residue is below its reportable quantity. No shipping paper is necessary
if placards and markings are removed.

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please do not hesitate to
contact us.

Sincerely,

Delmer ¥. Billings

Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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2020 WH Dow Center The Dow Chemical Company
C-1306 B o nd, Mk oun 40074

November 5, 1997

Mr. Edward Mazzullo, Director

Hazardous Materials Standards, DHM-31
Office of Hazardous Materials Transportation
U.S. Department of Transportation

400 Seventh St. S.W.

Washington, DC 20590-0001

HAZARDOUS SUBSTANCE RESIDUES IN TANK CARS AND TANK TRUCKS

It has recently come to the attention of Richard Humburg and myself that the DOT may
have received a request for an interpretation on the subject from Mr. Jack Gibbs of BASF.
Dow Chemical respectfully offers its comments as an interested party in an effort to ensure
a continuation of what we believe to be the prevailing industry practice.

In contention is whether tank cars and tank trucks that previously contained only Class 9
Hazardous Substances may be returned from the consignee without removing the ID
number marking and/or placards.

Dow Chemical believes that gither retaining or removal of marking and/or placards are
acceptable alternatives, particularly if shipping papers are consistent with the practice. We
think that the alternatives are adequately supported in the letters of DOT’s Mr. Metcalf
(2/3/81) and Mr. Billings (4/18/94) and in CFR 49, 171.8 definition of a hazardous
materials and a residue and in 172.303 and 173.29.

With the advent of electronic shipping papers, shippers and railroads are communicating in
a manner, such that the original shipping information in the railroad computer is used to
generate the return hazardous material documentation. Under those circurnstances the
return shipping documents contain a hazardous material description of the hazardous
substance. Any action that significantly alters the manner in which tank cars containing
residues of hazardous substances are handled would be difficuit and costly to manage by
both shippers and carriers. Additionally, we don’t believe the current practice has a
detrimental effect on safety.

Please feel free to contact either Richard or me if any additional information is required.
Sincerely,

Faugh Taylon

Hugh Taylor

Regulatory Specialist

517 636 8058 Fax: 517 636 8767 Richard Humburg 517 636 4126

Enclosures:Documents from Mr. Metcalf , Mr. Billings & FRA.
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