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Dear Ms. Anderson:

This responds to your June 22, 2001 letfer requesting clarification of requirements for cushioning
material used in packagings manufactured in accordance with Variation 2 in § 178.601(g)(2) of the
Hazardous Material Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

Specifically, you asked if your understanding is correct that cushioning material used in Variation 2
packagings must be such that: 1) the thickness of cushioning material surrounding each inner packaging
is at least as great as the thickness of the cushioning material in the originally tested packaging; 2) if the
inner packagings contain liquids, the absorbent material must be capable of absorbing the entire liquid
contents of the inner packaging, and nmst be placed in a leakproof liner; 3) the cushioning material must
be compatible with the contents of the inner packagings; and 4) any suitable cushioning material may be
used, if it meets the requirements of items 1 through 3 above, and the gross weight of the completed
packaging does not exceed the marked gross weight of the packaging certified under Variation 2.

Your understanding is correct. In accordance with the requirements for packagings under Variation 2,
as spediﬁed in § 178.601(g)(2), the thickness of cushioning material between inner packagings and
between inner packagings and the outside of the packaging may not be reduced below the
corresponding thickness in the originally tested packaging. When a single inner packaging was used in
the original test, the thickness of cushioning between inner packagings may not be less than the
thickness of cushioning between the outside of the packaging and the inner packaging in the original
test. When either fewer or smaller inner packagings are used, sufficient additional cushioning material
must be utilized to take up void spaces.

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.
Sincerely,

W7

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
, Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Mr. Mazzullo:

I am writing as a follow up to my recent conversation with Diane LaValle regarding
Variation 2 packaging. As a packaging manufacturer, ICC The Compliance Center, Inc. is
committed to doing everything we can to ensure that our customers are in compliance with the
regulations for the transportation of hazardous materials.

One question we are repéatedly asked is related to the cushioning maferial used in
Variation 2 packagings. Our Variation 2 packagings are tested using vermiculite. Some
customers, particularly those shipping items like aerosol cans (which must be in specification
packagings for international shipment by air) want to substitute an alternative cushioning
material, such as Styrofoam peanuts. Since compressed gasses do not require absorbent material,
as long as the thickness of the cushioning is maintained (and it is compatible with the contents)
Ms. LaValle indicated that this was an acceptable practice,

I would like to obtain written confirmation of what I understand to be the intent of
Variation 2, in regards to cushioning materials.

1. The amount of cushioning used must be such that the thickness of cushioning
surrounding each inner packaging or article is at least as great as the thickness of the
cushioning in the originally tested packaging.

2. If the inner packagings contain liquids, the cushioning material must be capable of
absorbing the entire liquid contents of the inner packaging. In this case, the absorbent
and the inner packagings must be placed in a leakproof liner.

3. The cushioning matenal must be compatible with the contents of the inner
packagings, -

4. Any suitable cushioning material may be utilized, as long as it meets items 1 through
3 above, and the gross weight of the completed package does not exceed the marked
gross weight on the variation 2 packaging.

Thank you for your attention to this matter, I look forward to receiving your resposne.

Sincerely,

{Cum %W

Dawn M. Anderson
Regulatory Specialist
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