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U.S. bepartment 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

FEB 28 2006

Mr. Rob Riggott Ref No. 06-0017
Martinair, Inc.

P.O. Box 485

Sandston, Virginia 23150

Dear Mr. Riggott:

This is in response to your letter regarding the applicability of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request clarification on
whether employees, who sign for, receive, or open packages which contain hazardous
materials, after the departure of the carrier from the consignee’s facility, require training
under the HMR.

A hazmat employee is a person employed by a hazmat employer and who in the course of
employment directly affects hazardous materials transportation safety (see § 171.8). In
other words, a person who performs duties that are regulated under the HMR is
considered to be a hazmat employee. The term hazmat employee includes an individual
employed by a hazmat employer who, during the course of employment loads, unloads,
or handles hazardous materials. Section 172.704 requires a hazmat employee to receive
general awareness, function specific, and safety training.

Generally, consignee unloading operations performed after the carrier's departure from

the consignee's facility are not subject to regulation under the HMR. Thus, these actions
would not be subject to the training requirements in § 172.704.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Senior Transportation Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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January 20, 2006

U.S. Department of Transportation
Pipeline- Hazmat Safety Administration
Office of Hazardous Materials Safety
400 7" Street S.W.

Washington, D.C. 20590

ATTN: Susan Gorsky

Dear Ms. Gorsky:

Does 49 CFR require HAZMAT training for any individual who signs for,
receives, or opens a package which contains material labeled and shipped as hazardous if
that individual is the end-user?

We have been told that a HAZMAT package cannot be opened by anyone unless
they have been HAZMAT trained. The only person here who is HAZMAT trained is the
Shipping Manager who is the only one doing all our HAZMAT packing, labeling,
shipping, and receiving. In his absence, can other employees without HAZMAT training
receive and open packages?

The HAZMAT packages in question are materials routinely handled and used by
the employees on the shop floor; (e.g., cans of aerosol paint, solvents, and sealants).
These are consumable materials on which we have Material Safety Data Sheets and with
which the employees are familiar. We have been told that they cannot receive or open
these packages which contain the materials they routinely use on a day-to-day basis
because they haven’t been HAZMAT trained.

Sincerely,
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Rob Riggott
Martinair, Inc.

PO. Box 485 * Sandston, Virginia 23150 * 804/222-7401 » 800/777-7401
Fax 804/226-0922 « email: charter@f{lymartinair.com



