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Dear Mr. Scott:  

This responds to your electronic mail requesting clarification of the Hazardous Material  
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) pertaining to  the approval and marking of UN  
pressure receptacles.  Specifically you request information on the process required to obtain  
approval to  manufacture UN pressure receptacles for transport in the United States and ask if  
a single UN pressure receptacle may be marked "USA" as a country of approval and bear the  
Transportable Pressure Equipment Directive (TPED) marks required by the European Union.  

On June  12, 2006, the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) 
published a final rule entitled "Hazardous Materials: Requirements for UN  Cylinders" (71  
FR 33858). In this final rule, we amended the Hazardous Materials Regulations to adopt  
standards for the design, construction, maintenance, and use of pressure receptacles based on  
standards contained in the United Nations Recommendations on the Transport of Dangerous  
Goods.  

The requirements to obtain a design-type approval to  manufacture UN pressure receptacles  
acceptable for transportation in the United Statesare contained in§  178.70 and entail the  
following general procedures:  

1.  Obtain an initial design-type approval from the Associate Administrator for  
Hazardous Materials Safety (Associate Administrator).  

2.  Arrange for a pre-audit of the tnanufactunng facilities by an Independent Inspection  
Agency (IIA) approved by the Associate Administrator.  



3. 	 PHMSA will then conduct an on sight production audit in the presence of the llA  
where the applicant would be required to produce pressure receptacles to the  
appropriate technical standard.  

4. 	 Provided the manufacturing process and the pressure receptacles are found to  
conform to all applicable requirements, the Associate Administrator will issue the  
applicant a design-type approval.  

A single UN pressure receptacle may bear approval markings from  multiple competent  
authorities.  However, a UN pressure receptacle acceptable for transport to, from, or within  
the United States must be marked with "USA" as a country of approval in conformance with  
§§  178.69 and 178.70. 

Additional information concerning procedures and application requirements for approval of  
pressure receptacle (cylinder) manufacturers may be viewed on the PHMSA website at  
http://www.phmsa.dot.gov/hazmat/regs/sp-alapprovals/cylinders.  

I trust this satisfies your inquiry.  Please contact us if we can be of further assistance.  

Sincerely,  

Hattie L. Mitchell  
Chief, Regulatory Review and Reinvention  
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, CCarolyn <PHMSA> 09 -0002
 
From:  Leary,  Kevin  <PHMSA> 

Sent:  Monday,  December 22, 2008 2:45 PM  

To:  Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Cc:  Mitchell,  Hattie <PHMSA> 

Subject:  FW:  COMPRESSED GAS CYLINDER ENQUIRY 

From: John  Marshall  [mailto:jmarshall@rfdbeaufort.com]  
Sent: Wednesday,  December 17, 2008 6:16AM  
To: Leary, Kevin  <PHMSA>  
Cc:Tommy Scott  
Subject: COMPRESSED  GAS  CYLINDER  ENQUIRY  

Dear Sir; 

Subsequent to our fruitful conversation with you  on  Wednesday 1oth December, we would like 
to  record your advice in writing.  

Having noted the Federal Register of June 12th, 2006 (Hazardous Materials:  Requirements  
for UN Cylinders;  Final Rule)  and that the Code of Federal Regulations now are duly amended  
and  in  force,  our enquiry concerned confirmation of the acceptability of UN  compressed gas  
cylinders for transportation and  use on  United States of America territory (including USflagged 
vessels). 

Our understanding is that in  order to approve UN  compressed gas cylinders for use in the  
US A the ollowing is is  required:  

1. 	 The manufacturer must submit an application to the US DoT (Associate Administrator)  
in  order to verify that the cylinder design fully meets the UN  requirements,  

2. 	 A pre-audit of the manufacturing facilities by an independent inspection agency (IIA), 

3. 	 Production inspection audit,  

4. 	 IIA  certification of the cylinder to embody the USA marking,  

5. 	 Ongoing production surveillance by the IIA. 

A related enquiry concerns the concept of dual approvals -  US DoT and  EU TPED  
(Transportable Pressure Equipment Directive):  

Notwithstanding the practicalities in  adhering to the approvals marking requirements of the two  
governing legislations (cylinder markings must not be subject to confusion,  must be of a  
minimum size and are not permitted on the cylindrical portion of the vessel), there is no  
theoretical objection to obtaining dual approval and producing cylinders that are equally  
acceptable in the  USA and the EU.  

Please will you confirm that you concur with the foregoing beliefs?  

With  sincere thanks,  

12/22/2008  
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John Marshall  
RFD  Beaufort Ltd  
Belfast,  N Ireland.  

12/22/2008 
 




