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RefNo.: 13-0117 

Dear Mr. Martin: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is a response to your May 23, 2013 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-18 0) with regard to the loading requirements for 
portable tanks. Specifically, you seek clarification on the loading of high viscosity liquids in 
portable tanks as specified in § 173 .32(£)(5). In your email, you request clarification of the 
applicability of filling restrictions for portable tanks found in§ 173.32(£)(5), commonly referred 
to as the "80/20 Rule." Your questions are paraphrased and answered below. 

Ql: Does§ 173.32(£)(5) only apply to IM and UN portable tanks and not DOT 
speciation 51 tanks? 

A 1: The answer is yes. This subparagraph refers specifically to IM or UN portable tanks, 
and does not apply to DOT 51 portable tanks. 

Q2. For what materials does the "80/20 Rule" apply to the tilling of IM or UN portable 
tanks with? 

A2. These restrictions are applicable when filling an IM or UN portable tank with 
materials other than non-flowable solids and liquids with a viscosity of 2,680 centistokes 
(millimeters squared per second) or greater at 20 oc (68 °F), including liquefied 
compressed gases and refrigerated liquids. 

For more material-specific filling limitations, refer to both the T Codes and TP Codes referenced 
for the material in Colunm 7 of the § 1 72.101 Hazardous Materials Table (HMT; § 172.101 ), 
and, §§ 173.313, 173.315, 178.276, and 178.277, for liquefied compressed gases and refrigerated 
liquids in portable tanks. 

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

/~Ok 
Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, May 28, 2013 2:33 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Interpretation of 49CFR 173.32(f)(5) 

This caller requested we submit this e-mail as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Randolph.Martin@dupont.com [mailto:Randolph.Martin@dupont.com] 
Sent: Thursday, May 23, 2013 2:49 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Interpretation of 49CFR 173.32(f)(S) 

13-()111 

Dear Sir/Madam -the above mentioned reference seems to eliminate non-flowable solids and high viscosity liquids from 
what is referred to as the "80/20 Rule". As written it would then seem to apply then to flowable solids, low viscosity 
liquids and both liquefied and compressed gases, in IM or UN portable tanks only (and not to DOT 51 tanks). 

Please confirm if this is the correct interpretation and answer the following: 

1) Does this subparagraph refer only to IM and UN portable tanks, and not to DOT 51 tanks? 
2) Does this subparagraph include both liquefied and compressed gases? 
3) If liquefied and compressed gases are not included, how is their filling density determined? 173.315(a) Table Note 
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The UN Recommendations and IMDG Code at 4.2.1.9.6 specifically only includes low viscosity liquids in the 80/20 
Rule. Was the intent of DOT to mirror these requirements? 

We would appreciate your prompt response. 

Regards, 

Randy Martin 
302-992-3443 

This communication is for use by the intended recipient and contains 
information that may be Privileged, confidential or copyrighted under 
applicable law. If you are not the intended recipient, you are hereby 
formally notified that any use, copying or distribution of this e-mail, 
in whole or in part, is strictly prohibited. Please notify the sender by 
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return e-mail and delete this e-mail from your system. Unless explicitly 
-and conspicuously designated as "E-Contract Intended", this e-mail does 
not constitute a contract offer, a contract amendment, or an acceptance 
of a contract offer. This e-mail does not constitute a consent to the 
use of sender's contact information for direct marketing purposes or for 
transfers of data to third parties. 

The dupont.com web address will continue in use for a 
transitional period for communications sent or received on behalf of DuPont 
Performance Coatings., which is not affiliated in any way with the DuPont Company. 
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