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Dear Mr. Vleugels: 

APR 0 8 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response tc your October 26, 2012letter forwarded to the Pipeline and 
Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) on July 19, 2013, by Mr. Richard 
Hagemeyer, Agmark Corporation, and subsequent e-mails, additional documentation, and 
telephone calls between you, Mr. Hagemeyer, and members of my staff in which you 
requested clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180) applicable to foreign-made United Nations (UN) standard portable tanks, herein 
referred to as UN portable tanks. We have no record of receiving your original October 
2012 letter, and apologize for the delay in responding and any inconvenience this may have 
caused. 

In addition to the correspondence noted above, you and Mr. Hagemeyer also provided the 
following information. The foreign-made UN portable tanks: 

• Meet the European Standard (EN) 14025 metallic pressure tank design specification, 
the American Society of Mechanical Engineers (ASME) VIII, Division 1 design 
specification, or both; 

• Meet the T1 and T22 codes under § 172.1 02( c )(7) of the HMR, and have a minimum 
wall thickness according to the pressure vessel code that is 5 or 6 mm of reference 
steel or equivalent in conformance with§ 178.274(d); 

• Are designed to transport hazardous materials meeting the following hazard classes: 
3 (flammable liquid), 4 (flammable solid), 5 (oxidizer or organic peroxide), 
6 (poisonous), 8 (corrosive), or 9 (miscellaneous); and 

• Are manufacmred by companies that have not been inspected by a representative of 
the United States government. 

Specifically, you ask if these portable tanks may be loaded and unloaded with a hazardous 
material authorized for that container before and after transportation into, from, or within 
the United States. 
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The answer is yes. Under§ 173.24(d)(2) ofthe HMR, a UN standard packaging, including a 
UN portable tank, manufactured outside of the United States in conformance with national or 
international regulations based on the UN Recommendations on the Transportation of 
Dangerous Goods (Recommendations) is an authorized packaging, as this term is defined 
under§ 173.24(c)(l), when: 1) the packaging fully conforms to applicable provisions in the 
UN Recommendations and the requirements of 49 CFR Part 173, Subpart B, including reuse 
provisions; 2) the packaging is capable of passing the prescribed tests in 49 CFR Part 178 
applicable to that standard; and 3) the competent authority of the country of manufacture 
provides reciprocal treatment for UN standard packagings manufactured in the United States. 

In addition, when transported to, from, or within the United States, § 171.25( c) requires UN 
portable tanks used to transport gases to comply with the HMR. Further, UN, and other 
types of portable tanks transported to, from, or within the United States must comply with 
the following requirements prescribed in § 171.25( c)( 1 )-(c)( 4 ): 

(1) UN portable tanks must conform to the requirements in Special Provisions 
TP37, TP38, TP44, and TP45 when applicable, and any pertinent bulk special 
provisions assigned to the hazardous material in the § 172.101 Hazardous 
Materials Table; 

(2) International Maritime Organization (IMO) Type 5 portable tanks must conform 
to Department of Transportation (DOT) Specification 51 or UN portable tank 
requirements, unless specifically authorized in the HMR or approved by the 
Associate Administrator; 

(3) Except as specified in 49 CFR Part 171, Subpart C, for a material poisonous 
(toxic) by inhalation, the T Codes specified in Column 13 ofthe Dangerous 
Goods List in the International Maritime Dangerous Goods Code may be applied 
to the transportation of those materials in intermodal (IM), IMO and DOT 
Specification 51 portable tanks, when these portable tanks are authorized in 
accordance with the requirements of the HMR; and 

( 4) No person may offer an IM or UN portable tank containing liquid hazardous 
materials of Class 3, Packing Group (PG) I or II, or III with a flash point less 
than 100 op (38 °C); Division 5.1, PG I or II; or Division 6.1, PG I or II, for 
unloading while the portable tank remains on a transport vehicle with the motive 
power unit attached unless that person ensures the conditions prescribed in 
§ 177 .834( o) are met. 

Please note that under 49 CFR Part 107, the HMR does not require foreign facilities that 
manufacture UN portable tanks to be inspected by a designated approval agency or approved 
by PHMSA's Associate Administrator for Hazardous Materials Safety. 

Further, please be advised that PHMSA issued a notice of proposed rulemaking (NPRM) on 
December 30,2013, under Docket No. PHMSA-2010-0019 (HM-241; 78 FR 79363; that can 
be downloaded from this website location: http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2013-12-
30/pdf/2013-31046.pdf). One ofthe changes we proposed in this NPRM is to authorize use 
of 
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the 20 13 edition of the National Board of Boiler and Pressure Vessel Inspectors' National 
Board Inspection Code as it applies to existing cargo tank motor vehicles and portable tanks 
constructed to the ASME's Section VIII, Division 1 standard. 

I hope this response satisfies your request. 

Sincerely, 

r- ---k/a/1/JU~-
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 

Enclosure 
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APRAGAZ 
v.z.w. 

Member of 

CEOC 
Uw Controle Organisme 

Vilvoordsesteenweg 156 B-1120 Brussel r ...JIIV'"\ nSO 
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U.S. DOT ~ l/l pr rhbl.e_ ~6 
PHMSA Office of Hazardous ~aterials Standard /B-0/5/ 
Attn: PHH-1 0 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 
USA 

Brussels, October 26, 2012 

Dear Sir, 

This letter is to request interpretation of the CFR concerning the approval of UN Portable tanks. 

Given 49CFR173.24(d): 
(d) Specification packagings and UN standard packagings manufactured outside the U.S. 

(2) UN standard packagings manufactured outside the United States. A UN standard packaging 
manufactured outside the United States, in accordance with national or international regulations 
based on the UN Recommendations (IBR, see § 171.7 of this subchapter), may be imported and 
used and is considered to be an authorized packaging under the provisions of paragraph (c)(1) of 
this section, subject to the following conditions and limitations: 

(i) The packaging fully conforms to applicable provisions in the UN Recommendations and 
the requirements of this subpart, including reuse provisions; 
(ii) The packaging is capable of passing the prescribed tests in part 178 of this subchapter 
applicable to that standard; and 
(iii) The competent authority of the country of manufacture provides reciprocal treatment for 
UN standard packagings manufactured in the U.S. 

We ask your confirmation of our interpretation: 
That a UN portable tank built and tested according to the IMDG and ADR/RID-regulations outside the 
United States and certified according to the IMDG and ADR/RID-regulations by a foreign Approval 
Agency, designated by his national competent authority may be imported and used and is considered 
to be an authorized packaging. Please note that the Approval Agency is NOT designated by the 
PHMSA. 

Your response will be appreciated 

Best Regards, 

-- . ChlilS-VIeugels 
Design Approval Department 
APRAGAZ vzw 
Vilvoordsesteenweg 156 
B - 1120 Brussels 
c. vleugels@apragaz.com 

A !05-Rev. 2 


