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Ref. No. 14-0077 

Dear Mr. Baur: 

MAY 2 7 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your March 21, 2014 letter requesting clarification of the applicability of 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You describe a 
scenario in which pyrotechnics and/or explosive devices are transported by a commom or 
private carrier in quantities not requiring placarding to a location where they are to be used 
by person(s) in the entertainment industry (e.g., creating special efiects in the production of 
a motion picture). These pyrotechnics and/or explosive devices meet the definition of 
hazardous material as Class 1 (explosive) material and specific examples include Division 
1.4D (UN0289)("detonating cords"), Division 1.4G (UN0431)("pyrotechnic articles"), and 
Division 1.4S (UN0454)("igniters') materials. They are often subsequently transported on 
public roads by a person or company to a different location (e.g., another filming location, a 
temporary storage site). Based on the scenario described in your letter, your questions are 
paraphrased and answered below. 

Ql. Do the HMR apply to the subsequent transport ofthe Class 1 (explosive) material 
by a person or company? 

Al. Yes, the HMR apply to a person, as defined in§ 171.8, that transpmis a hazardous 
material in commerce (see § 171.1 ). The above described activity of transport of the 
pyrotechnics and/or explosive devices by a person or company on public roads in 
support of a commercial enterprise is considered in commerce. 

Q2. Is a person that is provided incorrect information about the applicability of the 
HMR and hazardous materials transport liable for penalties associated with 
noncompliance. 

A2. Lack of awareness of HMR applicability is not a valid defense against any 
enforcement action. Under the HMR, any person performing transportation functions 
subject to the HMR must perform those functions in accordance with the applicable 
requirements. Moreover, the HMR require that persons performing a hazmat function 
must be properly trained to include general awareness and familiarity training on the 
HMR. 



I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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March 21, 2014 

U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10, East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Dear DOT, 

I give courses in the DOT regulations, and was trained at DOT's Transportation Safety 
Institute. During my training there, I was taught that the Hazardous Material 
Regulations/HMR apply to the scenario below. Since then, I've repeatedly come in contact 
with people in the entertainment industry who have been told it does not, so I'm writing you 
for an interpretation. 

Here is the scenario: 

A person(s) or production company engaged in for-profit production of entertainment for 
motion picture, television, stage, print, Internet, etc. purposes orders pyrotechnics or 
explosives for purposes of creating special effects. These materials meet the definition of Class 
1 under DOT regulations, and might include the following: UN0454 Igniters; UN0456 
Detonators, electric; UN0431 & UN0432 Articles, pyrotechnic; UNo289 Cord, detonating; all 
in amounts which do not require placarding. The materials are delivered to a venue or shooting 
location by either a common carrier (such as FedEx) or a private carrier. 

The person(s) or production company themselves then subsequently transports these 
materials, in whole or in part, on public roads to another venue, shooting location, studio, 
storage area, etc. 

Question 1): Would the requirements ofthe HMR, most probably including packaging, 
marking, labeling, shipping papers, emergency response information, training, etc. apply to the 
latter transportation i.e. the subsequent transportation from one shooting location to another, 
etc.? 

Question 2): Would person(s) or production company which had been told incorrect 
information and erroneously believed that the HMR did not apply when in fact, it did, 
nonetheless be liable for any fines or penalties incurred via violations of the HMR? 

With thanks in advance for your response, 

Sincerely, 
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