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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JUN 10 2015

Mr. Dennis W. Claussen

Nuclear Safety Engineer/Traffic Manager
U.S. Department of Energy

Richland Operations Office

P.0. Box 550, MS A5-17

~ Richland, Washington 99352

Reference No. 15-0036
Dear Mr. Claussen:

This is in response to your February 20, 2015 email requesting clarification of the.
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 100-185) with regard to the
transportation of Class 7 radioactive materials. Specifically, you ask if Class 7 radioactive
materials may be transported as “exclusive use” as defined in § 173.403 even when not
required to be transported in this manner under the HMR. You indicate that the majority
of your shipments are not required to be transported as “exclusive use” in accordance with
§ 173.441(b) as the materials do not exceed the dose rate limit in§ 173.441(a), and have
both a Transport Index and Criticality Safety Index of less than 50 for the conveyance.

Effective January 1, 2016, consignments may only be offered as “exclusive use” in
accordance with the definition for “exclusive use” in § 173.403. On January 8, 2015,
PHMSA published a final rule under Docket Number PHMSA-2013-0260 (HM-215M)
[80 FR 1075] that revised the definition of “exclusive use” to align the HMR with the UN
Model regulations. The definition was revised to clarify that “exclusive use” only applies
when compliance is required by the regulations, such as when the limits of § 173.441(a) or
(d) are exceeded.

However, consignments of Class 7 radioactive materials not meeting the criteria for
“exclusive use” as defirfed in § 173.403 may be permissively offered under the same
transport conditions provided that the consignment is not expressly declared or identified
as “exclusive use.” Declaring as “exclusive use” when not required by the HMR could
lead to improper emergency response or handling. Therefore, if the criteria for “exclusive
use” are not met, but the offeror elects to permissively apply the same transport conditions
in full or part, it must not be formally conveyed as “exclusive use” to the carrier,
consignee, or any other party in the transportation chain.




[ trust this information is helpful. If you have further questions, please do net hesitate to
contact this office:

y Uoni A.
Duane A. Pfund

International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division



Dodd, Alice (PHMSA)
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From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)
Sent: Friday, February 20, 2015 11:18 AM
To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for written letter of interpretation, Rev. 1

Shante/Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation.
Thanks,

Mike

From: Claussen, Dennis W [mailto:dennis.claussen@rl.doe.gov]
Sent: Thursday, February 19, 2015 4:31 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: RE: Request for written letter of interpretation, Rev. 1

From: Claussen, Dennis W

Sent: Thursday, February 19, 2015 1:10 PM

To: infocntr@dot.gov

Subject: Request for written letter of interpretation

US Department of Energy, Richland Operations Office
P.0. Box 550, MS A5-17
Richland, WA 99352

Street address:
825 Jadwin Ave.
Richland, WA 99352

To whom it may concern:

In the past, the US Department of Energy have made some radioactive shipments (such as Transuranic Waste shipments
to Waste Isolation Pilot Plant and Low level waste shipments between DOE sites or commercial facilities) in Type A and
Type B packagings as exclusive use. However most of these shipments are NOT required to be exclusive use per the
Hazardous Material Regulations (the dose rate meet 49 CFR 173.441(a), Transport Index is less than 50 for the
conveyance, and Criticality Safety Index is less than 50 for the conveyance). Can the DOE and their contractors invoke
exclusive use requirements for shipments that the Hazardous Material Regulations do not required to be exclusive use?

This implying that the shipping paper will state “exclusive use shipment.”

Dennis W. (lanssen
US Depantment of Energy, Richland Operations Office



Naclear Safety Engineer| Traffcc Manager
Plione: (509) 572-0958
Emadl: dennis, cé’mmw@*z& doe. goe

Dennis W, (laussen
US Depantment of Enengy, Richland Operations Offece

Naclear Safety Engineer| Traffcc Manager
Phone: (509) 572-0958
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