o

U.S. Department ' " 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation : Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration
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Mr. Scott McElhoe
Northland Services, Inc.
6700 W. Marginal Way SW
Seattle, WA 98106

Ref. No. 15-0107
Dear Mr. McElhoe:

This is a response to your April 15, 2015 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with regard to the segregation of
hazardous materials for vessel transport. Specifically, you request clarification on vessel
stowage of “UNO0332, Agent blasting, Type E, Division 1.5D” material and a “UN1942,
Ammonium nitrate, Division 5.1” material in accordance with § 176.410(¢) of the HMR.
Your questions are paraphased and answered as follows: '

Q1. For vessel transport, can “UN0332, Agent blasting, Type E, Division 1.5D” material be
stowed in the same freight container as “UN1942, Ammonium nitrate, Division 5.1” material?

Al. The answer is yes. In accordance with § 176.410(e), ammonium nitrate and ammonium
nitrate fertilizers classed as Division 5.1 (oxidizers) materials may be stowed in the same
hold, compartment, magazine, or freight container with Class 1 (explosive) materials, except
those containing chlorates, in accordance with the segregation and separation requirements of
§ 176.144 applying to “Explosive, blasting, type B, Division 1.5D” and “Explosive, blasting,
type E, Division 1.5D” (i.e., Blasting agents). That is, the ammonium nitrate and ammonium
nitrate fertilizers may be treated as Division 1.5D explosives and follow the

§ 176.144 segregation and separation requirements for Class 1 (explosive) materials.

Q2. If so, is segregation required between a freight container of “UN1942, Ammonium
nitrate, Division 5.1 material and a freight container of UN0332, Agent blasting, Type E,
Division 1.5D?”

A2. The answer is no. Based on the § 176.410(e) allowance to treated the ammonium nitrate
as Division 1.5D explosives, the freight containers are not required to be segregated and may
be stowed in the same hold or compartment.



~ Note that whether stowed in the same frei ght container or separate freight containers, the

entire load of material you described in your scenario must be treated as Division 1.5D.
blasting explosives in accordance with § 176.140(b).

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to
contact this office again.

Sincerely,

irk Der Kinderén

Chief, Standards Development
Standards and Rulemaking Division
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From: Geller, Shelby CTR (PHMSA) 1S-0i0°7
Sent: Tuesday, April 21, 2015 10:22 AM
To: Hazmat Interps
Subject: » FW: Formal Letter of interpretation

Dear Shante and Alice,

Attached is a formal letter of interpretation request. Mr. McElhoe spoke with Jordan Rivera. His mailing address is:

Scott McElhoe

Northland Services Inc.
6700 W. Marginal Way SW
Seattle, WA 98106.

Thanks,
Shelby

From: Scott McElhoe [mailto:smcelhoe@Lynden.com]
Sent: Wednesday, April 15, 2015 2:35 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: Formal Letter of interpretation

Mailing addressed requested 4/16/2015 ta 12:57 pm

Am | correct to interpret 49 CFR 176.410(e) that UNO332, Agent blasting Type E, 1.5D, Il, may be stowed in the same
freight container as UN1942, Ammonium nitrate, 5.1, llI? If so, is segregation required between a freight container of
UNO0332 and a freight container of UN19427?

Regards,

- Stcott MeElhoe. CSP
Assistant General Manager
Northland Services Inc.
(206) 892-2788



