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of Transportation ' Washington, D.C. 20590
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JUN 0 2 2016

Marco Boasso
- Safety & Occupational Health Specialist
Department of the Army '
Military Surface Deployment and Distribution Command
1 Soldier Way
Scott AFB, IL. 62225-5006-

Reference No. 15-0207
Dear Mr. Boasso:

This letter is in response to your October 16, 2015, letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180) applicable to the
transportation of lithium batteries. Specifically, you state the following: 1) the Department of
Defense (DOD) possesses lithium batteries that have been purchased over the years for
systems that are critical and irreplaceable; 2) in most instances, the manufacturers of the
lithium batteries used in these systems are not direct vendors to the DOD and the lithium
batteries are simply subcomponents of a higher assembly that the DOD has previously
procured; 3) some of the companies from which the DOD has procured items have gone out
of business, making it impossible for the DOD to obtain pertinent information on systems that
are critical to mission readiness; and 4) the DOD presumes that the lithium battery
manufacturers complied with the requirements as stated in § 173.185 of the HMR at the time
of manufacture and that the final lithium battery devices were legally shipped to the DOD
when originally purchased. We have paraphrased and answered your questions as follows:

Q1.  To what versions of the United Nations (UN) Manual of Tests and Criteria must
lithium cells or batteries be tested prior to being approved for transportation?

Al.  Asprovided in § 173.185(a)(1), each lithium cell or battery must be of the type proven
to meet the criteria in part III, subsection 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria
(incorporated by reference (IBR); see § 171.7 of the HMR). The following are the UN
Manual of Tests and Criteria currently IBR: (i) Fifth revised edition (2009); (ii) Fifth
revised edition, amendment 1 (2011); and (iii) Fifth revised edition, amendment 2
(2013). Lithium cells and batteries are subject to these tests regardless of whether the
cells used to construct the battery are of a tested type.
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Furthermore, as provided in § 173.185(a)(1)(i), cells and batteries manufactured
according to a type meeting the requirements of subsection 38.3 of the UN Manual of
Tests and Criteria, Revision 3, Amendment 1, or any subsequent revision and
amendment applicable at the date of the type testing, may continue to be transported,
unless otherwise provided in the HMR.

If the exact date of manufacture of the lithium batteries can be determined and that
date was prior to July 2003, can those lithium batteries be shipped?

The answer is yes. As provided in § 173.185(a)(1)(ii), cell and battery types
manufactured after July 2003 only meeting the requirements of the UN Manual of
Tests and Criteria, Revision 3, are not authorized for transportation. However, cells
and batteries manufactured in conformity with such types before July 2003 may
continue to be transported if all other applicable requirements are fulfilled."

If the exact date of manufacture cannot be determined and the lithium batteries only
meet the UN Manual of Tests-and Criteria, Revision 3, are the lithium batteries now
unacceptable for shipment?

The answer is yes (see A2). Lithium batteries only meeting the UN Manual of Tests
and Criteria, Revision 3, are only acceptable for shipment if they were manufactured
in conformity with such types prior to July 2003.

What are the requirements for the end user to verify that the lithium batteries they are

re-shipping have been classified correctly and comply with the test requirements as
outlined in § 173.185?

In accordance with § 171.1(b), requirements of the HMR apply to each person who
offers a hazardous material for transportation in commerce, causes a hazardous
material to be transported in commerce, or transports a hazardous material in
commerce and who performs or is responsible for performing a pre-transportation
function. Pre-transportation functions include, but are not limited to, determining the
hazard class of a hazardous material. If unable to confirm that the lithium cells and
battery types are in compliance with the HMR, the shipper may need to apply for a
Department of Transportation (DOT) special permit to offer those lithium cells and
battery types described in your letter.

To apply, you must submit an application to the Associate Administrator for
Hazardous Materials Safety in conformance with the requirements prescribed in 49
CFR part 107, subpart B. You may obtain information on the special permit
application process from our website at http://www.phmsa.dot.gov/hazmat/regs/sp-a
or by contacting PHMSA’s Approvals and Permits Division at (202) 366-4511.

Finally, please note that the Federal government (and therefore the DOD) is not subject to the
HMR unless it offers for transportation or transports a hazardous material in commerce or in
furtherance of a commercial enterprise. Transportation is not in furtherance of a commercial



enterprise if it is carried out by governmental personnel (military or civilian) for a
governmental purpose. However, if the DOD decides to use contractors, it is subject to the
requirements of the HMR when shipping hazardous materials on conveyances operated by
contractor personnel (see § 171.1(d)(5)).

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: Rivera, Jordan CTR (PHMSA)
Sent: Friday, October 16, 2015 4:50 PM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpretation Request
Attachments: Interpretation Request 173.185.pdf -
Signed By: jordan.rivera.ctr@dot.gov

Hi Shante/Alice,
Please submit for a letter of interpretation.

Thanks,
Jordan

————— Original Message--—-

From: Boasso, Marco CIV USARMY SDDC (US) [mailto:marco.boasso.civ@mail.mil]
Sent: Friday, October 16, 2015 3:30 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Cc: Cantu, Elias V CIV USARMY SDDC (US)

Subject: Interpretation Request

To whom it may concern,

Attached is an interpretation request submitted by the Department of
Defense.

Thank you for your assistance, please contact this office if you have any
guestions.

V/r

Marco Boasso

Safety & Occupational Health Specialist

Surface Deployment and Distribution Command
Scott AFB IL

PHONE: (618) 220-5040, DSN 770-5040
marcg.boasso.civ@mail.mil




DEPARTMENT OF THE ARMY
MILITARY SURFACE DEPLOYMENT AND DISTRIBUTION COMMAND
1 SOLDIER WAY '
SCOTT AFB, IL 62225-5006

Director, Commarid Safety Office
October 16, 2015

Standards and Rule Making Division

Pipeline Hazardous Materials Safety Administration
Attn: PHH-10

U.S. Department of Transportation

1200 New Jersey Avenue, SE

East Building, 2nd Floor

Washington, DC 20590-0001

To whom it may concern,

In accordance with the provisions of Title 49, CFR, Part 105, Section 105.20, the
Department of Defense (DOD) hereby requests an Interpretation of the Hazardous Materials
Regulations as outlined below. DOD petitions for a clarification of 49 CFR 173.1 85(a)(1),
173.185(2)(1)(i) and 49 CFR 173.185(a)(1)(ii).

File Number: Interpretation 173.185(10-08)
Re: Request Interpretation of 49 CFR 173.185(a)(1)(i) and 173.185(a)(1)(ii)
Proponent: Department of Defense (DOD)

49 CFR 173.185(a)(1)(1) and (ii) states:

“(a) Classification. (1) Each lithium cell or battery must be of the type proven to meet the criteria
in Part III, sub-section 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria (IBR; see §171.7 of this
subchapter). Lithium cells and batteries are subject to these tests regardless of whether the cells
used to construct the battery are of a tested type.

(i) Cells and batteries manufactured according to a type meeting the requirements of sub-section
38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria, Revision 3, Amendment 1 or any subsequent
revision and amendment applicable at the date of the type testing may continue to be transported,
unless otherwise provided in this subchapter.

(1) Cell and battery types only meeting the requirements of the UN Manual of Tests and Criteria,
Revision 3, are no longer valid. However, cells and batteries manufactured in conformity with
such types before July 2003 may continue to be transported if all other applicable requirements
are fulfilled.”

The DOD is in the possession of batteries that were purchased in prior years for systems that are
critical and irreplaceable. In most instances, the manufacturer of the batteries used in these
systems are not direct vendors to the DOD as the batteries and spares are simply subcomponents
of a higher assembly that the DOD is procuring. Many times companies that the DOD has
procured items from go out of business, making it impossible for the DOD to obtain pertinent
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information on systems that are critical to mission readiness, and are irreplaceable. The DOD
presumes that the battery manufacturer complied with the requirements as stated in the 49 CFR
173.185 at the time of manufacturer and the end items were legally shipped to the DOD when
purchased.

The DOD must ship these systems, including batteries and spares, to different locations as
needed. What is the requirement for the end user to verify that the batteries they are re-shipping
are in compliance to the test requirements as outlined in the 49 CFR? If the exact date of
manufacture can be determined and was prior to 2003, do the same requirements apply? If the
exact date of manufacturer cannot be determined, and the battery may only meet the UN Manual
of Tests and Criteria, Revision 3 requirement, are the batteries now unacceptable for shipment?

The DOD respectfully asks for clarification in this matter.

My point of contacts for this matter are Mr. Marco Boasso, (618) 220-5040, e-mail
marco.boasso.civ@mail.mil and Mr. Elias Cantu, (618) 220-5041, e-mail
elias.v.cantu.civ@mail.mil or usarmy.scott.sddc.mbx.omb-for-safety@mail.mil Safety Team,
Military Surface Deployment and Distribution Command..

Sincerely,

= D AL
Daniel A. Maham
Director of Safety



