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Dear Mr. Hardridge:

This letter is in response to your March 9, 2017, email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to cargo tank requalification
testing and marking. Specifically, you describe a scenario where a person voluntarily marks the
retest date and the retest identification marking on a cargo tank in accordance with Part 180,
Subpart E. You further note the cargo tank does not have a specification plate, special permit, or

registration number.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

Ql.

Al.

Q2.

You ask whether the HMR permit a person to perform requalification tests and apply
associated markings on a non-Department of Transportation (DOT) specification cargo

tank when not required.

The answer is yes. Nothing in the HMR prohibits a cargo tank owner from voluntarily
performing requalification tests on a non-DOT specification cargo tank. Typically, a
non-DOT specification cargo tank is not subject to the periodic inspection or retest
requirements of the HMR. However, the HMR include scenarios where a non-DOT
specification cargo tank must undergo certain requalification testing and marking in Part
180, Subpart E. For example, § 173.315(m)(2) specifies conditions where non-DOT
specification cargo tanks containing anhydrous ammonia require certain testing and must
be marked in accordance with § 180.415.

You ask whether a person who voluntarily tests and marks a non-DOT specification
cargo tank in accordance with Part 180, Subpart E is subject to performing the applicable
tests and applying the retest markings in accordance with the HMR.

The answer is yes. Under § 171.2(g), no person may represent, mark, or offer a
packaging as meeting the requirements of the HMR unless the packaging is maintained,
marked, and retested in accordance with the applicable requirements. Section 171.2(h)(3)
specifies that test dates are subject to paragraph (g) when associated with the



“specification, registration, approval, retest, exemption, or special permit markings” that
indicate HMR compliance. Therefore, if the “test date” and “retest” identification
markings are both applied to the cargo tank, then the applicable HMR requirements for
the test and marking must be followed.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,

A i~

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: INFOCNTR (PHMSA) l 7 X <>/?Z/

Sent: Thursday, March 09, 2017 2:46 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for interpretation on cargo tank testing of non-spec tanks

Hi Shante/Alice,
Please submit this as a letter of interpretation. Mr. Hardridge spoke with Eamonn.
Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Jordan

From: ohp31@yahoo.com [mailto:ohp31@yahoo.com]

Sent: Thursday, March 09, 2017 1:19 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>

Subject: Request for interpretation on cargo tank testing of non-spec tanks

To whom it may concern,

There has been some controversy over enforcement of test date markings on a non-specification cargo tanks
used to transport combustible liquids.

The first piece of information and question involved is as follows:

Situation: An owner of a non-specification cargo tank wishes to test and retest his cargo tank according to Part
180 Subpart D and mark the tank accordingly, even though not required.

Question #1: Is the person conducting the tests and marking the test and test dates on the non-spec tank in
violation of Part CFR 49 Part 171.2(h)?

Resulting Enforcement Actions: [ have seen some enforcement agencies taking enforcement actions on
persons who have voluntarily performed tests and retests of non-spec cargo tanks and have marked said tanks
with the test date makings in Part 180. These tests have been conducted to reassure the owners that the tanks
involved are in good condition. The test and test date markings are shown as a convenient way to tell the owner
when he should conduct the next test or tests. Basically, the owner is complying with the test and marking
requirements in Part 180 even though not required. The enforcement agencies involved claim that this is a
violation of 171.2(g) due to the next paragraph (h) stating that the prohibition of displaying markings includes:
"test dates associated with the specification....

Involved Regulations:



171.2(g) No person may represent, mark, certify, sell, or offer a packaging or container as meeting the
requirements of this subchapter governing its use in the transportation of a hazardous material in commerce
unless the packaging or container is manufactured, fabricated, marked, maintained, reconditioned, repaired, and
retested in accordance with the applicable requirements of this subchapter.

171.2(h) The representations, markings, and certifications subject to the prohibitions of paragraph (g) of this
section include:

(1) Specification identifications that include the letters “ICC”, “DOT”, “CTC”, “MC”, or “UN";

(2) Exemption, special permit, approval, and registration numbers that include the letters “DOT”, “EX”, “M”,
or “R”; and

(3) Test dates associated with specification, registration, approval, retest, exemption, or special permit
markings indicating compliance with a test or retest requirement of the HMR, or an exemption, special permit,
approval, or  registration issued under the HMR or under subchapter A of this chapter.

Comments: The way I have always understood Part 171.2(h) is that the only way to misrepresent a cargo tank
as a specification tank, when it is not, is if a specification plate with a certification date is display on a non-spec
tank or a tank that does not completely meet the requirements of the specification named on the plate.

The requirement in 171.2(h)(3) dealing with "Test dates associated with specification..." seems to only imply
that it is prohibited to display retest dates on a specification cargo tank when the tests indicated by the marking
have not been conducted or were conducted improperly. I do not see how markings of tests and tests

dates could be interpreted as representing a non-specification tank as a specification tank when the tests were
properly conducted according to Part 180, Subpart D, even though it is not required.

If the action above is not a violation of Part 171.2, then the second piece of information and question would
be:

Situation: The owner of a non-spec tank chooses to test and mark said cargo tank as required for spec tanks in
Part 180. Even though not required , the person follows the regulations as a convenient way to assure the tank
is safe.

Question #2: If that person does not follow the retest and marking regulation exactly as written, is the person in
violation for not testing and marking correctly?

[f you should have questions or need clarifications regarding this request, please do not hesitate to contact me.

Respectfully,

John Hardridge, Independent Instructor for Hazardous Material Transportation Regulations
3908 Vista Drive

Norman, OK. 73071

Phone: (405) 413-7451

E-mail: ohp31@vahoo.com




