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Ms. Nancy Kasza-Scott Ref. No.: 06-0085
Owner

The UPS Store

4962 Hononegah Road

Roscoe, Illinois 61073

Dear Ms. Kasza-Scott;

This responds to your April 24, 2006 letter regarding the applicability of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to certain acceptance functions performed at your
place of business. Specifically, you ask about the circumstances under which a UPS Store could
be found to be in violation of the HMR for accepting undeclared shipments or non-compliant
packages for transportation. [ apologize for the delay in responding and any inconvenience it
may have caused.

It is our understanding that UPS Stores, which are owned and operated by independent
franchisees, do not accept hazardous materials shipments on behalf of UPS. The one exception
to this policy is the acceptance of ORM-D materials offered for carriage by ground transportation
at some UPS Store locations.

For a UPS Store that does not accept hazardous materials shipments, the HMR generally do not
apply to that store’s operations. However, for purposes of the HMR, a UPS Store is considered
to be an agent of UPS because it accepts packages for transportation on'behalf of UPS. The
HMR permit a carrier or the carrier’s agent to rely on information provided by the person
offering a package for transportation unless the carrier or agent knows or a reasonable person,
acting in the circumstances and exercising reasonable care, would have knowledge that the
information provided is incorrect (see § 171.2(f)). Thus, a UPS Store could be found to be in
violation of the HMR if it accepts an undeclared hazardous materials shipment for transportation
when it knows that the shipment contains a hazardous material, or a reasonable person, acting in
the circumstances and exercising reasonable care, would know that the shipment contains a
hazardous material. Some possible indicators of hazardous materials include a hazard label or



caution statement on the package with no accompanying shipping documentation, or a notation
such as “flammable paint” without proper shipping declarations or labels or markings. We
strongly recommend that UPS Store employees receive training in how to recognize a possible
undeclared hazardous materials shipment.

We note that an offeror who fails to properly declare (and prepare) a shipment of hazardous
materials bears the primary responsibility for a hidden shipment. Indeed, whenever hazardous
materials have not been shipped in accordance with the HMR, DOT generally will attempt to
identify and bring an enforcement proceeding against the person who first caused the
transportation of a non-complying shipment.

UPS Store personnel accepting ORM-D materials offered for ground transportation on behalf of
UPS must ensure that the shipment conforms to all applicable HMR requirements prior to
accepting the shipment. Again, the UPS Store may rely on information provided by the person
offering the package for transportation unless it knows, or a reasonable person acting in the
circumstances and exercising reasonable care, would have knowledge that the information
provided is incorrect. Employees of the UPS Store who accept packages must be trained in
accordance with Subpart H of Part 172 of the HMR.

You should also be aware that the Federal Aviation Administration has issued regulations
governing air carriers that do not accept or transport hazardous materials, and these regulations
may apply to some aspects of your operation. You may wish to contact the Director, Office of
Hazardous Materials, ADG-1, Federal Aviation Administration, 800 Independence Ave. SW,
Room 300 East, Washington, DC 20591, 202-267-9864, for additional information.

Sincerely,

oseph Solomey
Assistant Chief Counsel
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April 24, 2006

Mr. Edward T Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
S.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

400 7" St. SW

Washington, D.C. 20590-0001

Sir;

We are seeking a formal letter of determination from the DOT. The UPS Stores are
owned and operated by independent franchisees. We believe that we are exposed to
potential liability for fines levied by the DOT for hazardous materials that we mey
unknowing be introducing into the shipping system. Although we have tried many times,
in many different ways, to get an answer from our Franchisor, we have not been able to
get a clear, consistent response.

Here is the situation; we are contractually required to accept pre-paid packages for
customers of UPS. These are NOT our customers: they simply use our locations as a
drop-off point. They are direct customers of UPS. UPS does not assume responsibility
for these packages until they are placed in their truck. These packages come to v= <losed,
taped and labeled for shipping. Often the person dropping the package off does not even
know the contents of the package. Occasionally, a pre-paid package will have the ORM-
D label on the box, with a pre-paid return label, given to that person by the company who
originally sent the product. The person bringing the package to us has no understanding
of the meaning of that ORM label and cannot tell us if the materials inside are hazardous.
Please provide a letter of determination for the following question:

Under what circumstances would a storeowner be fined, by the Department of
Transportation, for violating Hazmat regulations?




Nancy Kasza-Scott
Owner

4962 Hononegah Road
Roscoe, IL 61073
815.623.5808 Tel
815.623.3388 Fax
store3915@theupsstore.com

Please take the following into consideration:

e We are NOT instructed to inspect the contents of packages, nor are we trained or
compensated to perform this function.

e It is our understanding that hazmat shippers are required to attend training. If so,
can companies like UPS, Avon, etc., knowingly provide shipping labels to
consumers who they know have no understanding of hazmat procedures.

e Can UPS legally require us to accept packages that we have no control over?

e Ifa UPS Store franchisee were fined by the DOT for unknowingly introducing a
hazmat package into the system, would the sender (i.e., Avon.. .) and UPS also be
fined?

One of our fellow storeowners had a fire damage his store. There is suspicion that the
fire was started by a drop-off package. One can assume that this package would also
contain hazardous materials, since it was flammable. How would the Department of
Transportation rule if this same package caught on fire in a UPS truck, plane or at a hub?

Thank you, in advance, for your assistance in this manner. A letter of determination will
help us, as storeowners, develop policies and procedures to protect our business from
unnecessary liability and to promote proper handling of all packages.

If you have questions regarding this request, please contact me at 815-623-5808.

Thank you.




Nancy Kasza-Scott
Owner

4962 Hononegah Road
Roscoe, IL 61073
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May 23.2006

Office Of Hazardous Materials Standards
Director Edward T Mazzullo

S.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

400 7" St SW

Washington, D.C. 20590-001

Sir;

As a small business owner, I am seeking clarification, in written form, for DOT regulations that
relate to acceptance of and shipping of packages as a retail shipping outlet. Obviously we
package and ship items for our customers and, in that capacity, are responsible for following
HAZMAT guidelines. However, we are required, by contract with UPS, FedEx, etc to accept
pre-paid packages, which are simply dropped off at our business for later pick-up by a carrier’s
driver.

I will not re-hash all of the issues involved Enclosed are copies of my previous requests. It is
our understanding that if one of these packages was found to contain HazMat we could be fined
for “introducing’ the package into the shipping system. We are not trained to identify hazardous
materials. Recently, The Home Office of Mail Boxes Etc, Inc, began instructing franchisee’s that
they are to inspect packages.

I have made 3 attempts to get written clarification on these issues. I need a written letter of
Determination, so that we, as small business owners, can develop policies and procedures to
protect our employees, our businesses and ourselves. Only an official, written, letter of
determination will allow us to go back to the carriers and effect changes in the contractual
requirements that put us at risk.

I do not mean to imply that your office has not been helpful. I have received phones call from
staff, attempting to answer questions. However, the carriers have not responded to our concerns,
and, as mentioned, are now trying to force us to open and inspect packages, with out benefit of
training or compensation.

I would appreciate acknowledgement of this letter and an approximate date a Letter of
Determination can be expected.

Thank You,

Nancy Scott




Please take the following into consideration:

e We are NOT instructed to inspect the contents of packages, nor are we trained or
compensated to perform this function.

e It is our understanding that hazmat shippers are required to attend training. If so, can
companies like UPS, Avon, etc., knowingly provide shipping labels to consumers who
they know have no understanding of hazmat procedures.

Can UPS legally require us to accept packages that we have no control over?
If a2 UPS Store franchisee were fined by the DOT for unknowingly introducing a hazmat
package into the system, would the sender (i.e., Avon...) and UPS also be fined?

One of our fellow storeowners had a fire damage his store. There is suspicion that the fire was
started by a drop-off package. One can assume that this package would also contain hazardous

materials, since it was flammable. How would the Department of Transportation rule if this same
package caught on fire in a UPS truck, plane or at a hub?

Thank you, in advance, for your assistance in this manner. A letter of determination will help us,
as storeowners, develop policies and procedures to protect our business from unnecessary liability
and to promote proper handling of all packages.

If you have questions regarding this request, please contact me at 815-623-5808.

Thank you.

Nancy Scott



April 24, 2006

Mr. Edward T Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
S.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

400 7" St. SW

Washington, D.C. 20590-0001

Sir;

We are seeking a formal letter of determination from the DOT. The UPS Stores are owned and
operated by independent franchisces. We believe that we are exposed to potential liability for
fines levied by the DOT for hazardous materials that we may unknowing be introducing into the
shipping system. Although we have tried many times, in many different ways, to get an answer
from our Franchisor, we have not been able to get a clear, consistent response.

Here is the situation; we are contractually required to accept pre-paid packages for customers of
UPS. These are NOT our customers: they simply use our locations as a drop-off point. They are
direct customers of UPS. UPS does not assume responsibility for these pac i

placed in their truck. These packages come to us closed, taped and Iabeled for shipping. Often
the person dropping the package off does not even know the contents of the package.
Occasionally, a pre-paid package will have the ORM-D label on the box, with a pre-paid return
label, given to that person by the company who originally sent the product. The person bringing
the package to us has no understanding of the meaning of that ORM label and cannot tell us if the
materials inside are hazardous. Please provide a letter of determination for the following question:

Under what circumstances would a storeowner be fined, by the Department of Transportation, for
violating Hazmat regulations?





