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Dear Mr. Updyke: 

This responds to your September 30, 2009 letter regarding the applicability of the 

Hazardous Materials regulations (HMR; 49 CPR parts 171-180) to certain lamps 

(e.g., lighting equipment, including light bulbs), containing small amounts of hazardous 

materials, including mercury and/or radioactive isotopes. Specifically, you are seeking 

reaffirmation or an update of: 


• 	 Previous interpretations on this issue provided to your company on June 
14,2005 (Ref. No.05-0086) and August 17,2005 (Ref. No. 05-0174); and 

• 	 An interpretation of the labeling requirements for pallet loads of lighting 
product marked "UN 2911". 

Q1. 	 Is the following statement of understanding correct? 

On the first point, based on the 2005 letters, NEMA lamp companies understood 
that exceptions to the HMR are not mandatory. The importance of this for 
manufacturers oflamps containing radioactive materials is that measurements 
need not be taken to verify whether a package is subject to the exception if the 
shipper chooses not to take advantage of the exception to the requirement to mark 
packages of radioactive lamps with "UN 2911" without taking measurements of 
total radioactivity. In 2005, the companies wanted to make sure that over­
complying would not constitute a compliance problem and were assured by 
PHMSA that it would not. Is that still the case? 

AI. 	 The answers to the questions in the two previous interpretations (Ref No.05­
0086; 6/14/05 and Ref. No. 05-0174; 8/17/05) provided to your company on this 
issue are still correct. 



As you are aware, when properly identified as containing limited quantity 
amounts ofboth mercury and radioactive isotopes in accordance with §173.423, 
NEMA lamp companies' lighting products must be classed for the additional 
hazard, packaged to confonn with the requirements specified in § 173.421(a)(I) 
through (a)(5) or § 173.424(a) through (g), as appropriate, and offered for 
transportation in accordance with the requirements applicable to the hazard for 
which it is classed. Therefore, except for those exceptions pertaining to labeling, 
specification packaging, and marking, a material offered for transportation as 
"'Radioactive material, excepted package-instruments or articles, UN 2911" is 
fully subject to the HMR. 

Q2. 	 Is the following statement of,understanding correct? 

On the second point, NEMA lamp companies are seeking a clear interpretation of 
the requirements for marking ofpallet-loads of"UN 2911" lamps. One view 
is that, if a pallet of"UN 2911" cartons is secured with transparent shrink-wrap, 
each carton must be marked with "UN 2911". A second approach would have 
the entire pallet of cartons enclosed by a large overpack box that is marked 
with "UN 2911". A third possibility would have the pallet of cartons shrink­
wrapped with UN 2911" labels included between layers of the wrapping so they 
are clearly visible. 

A2. 	 Generally, in accordance with § 173.448(g), ifan overpack is used to consolidate 
individual packages or to enclose a single package ofClass 7 (radioactive) 
material, the package(s) must comply with the packaging, marking, and labeling 
requirements of the HMR. In addition, the overpack must be labeled as 
prescribed in § 172.403(h), and marked as prescribed in subpart D of Part 172 and 
§ 173.25(a). The transport index of the overpack may not exceed 3.0 for 
passenger-carrying aircraft or 10.0 for cargo-aircraft shipments. Thus, the 
overpack must be marked, and labeled as required for each hazardous material it 
contains, unless markings and labels representative ofeach hazardous material in 
the overpack are visible. Your company's view that each carton must be marked 
with "UN 2911" if a pallet ofcartons is secured with transparent shrink-wrap is 
the correct one. 

I hope this infonnation is helpful. Ifwe can be of further assistance, please contact us. 
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\ Charles E. Betts 
\Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Development 
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Dear Mr. Manzullo, 

In part, NEMA represents U.S. manufacturers oflighting equipment, including light "bulbs", 
which are known in the industry as "lamps". Certain lamps, contain small amounts of hazardous 
materials, including mercury and/or certain radioactive isotopes, which are needed to optimize 
the energy efficient conversion of electricity into visible light. Over the past several years in 
particular, the Office of Hazardous Materials Standards has been helpful in providing clear 
interpretation and explanation ofthe U.S. Hazardous Materials Regulations (HMR) as they apply 
to these lamp products. 

Consistent with their efforts to maintain compliance with the HMR, members ofthe NEMA 
Lamp Section are seeking 

• 	 reaffirmation of or an update of the interpretations provided in letters from 
PHMSA to NEMA of June 14 and August 17,2005, and 

• 	 an interpretation of the labeling requirements for pallet loads of product marked 
"UN2911" 

On the first point, based on the attached 2005 letters, NEMA lamp companies understood that 
exceptions to the HMR are not mandatory. The importance of this for manufacturers of lamps 
containing radioactive materials is that measurements need not be taken to verify whether a 
package is subject to the exception if the shipper chooses not to take advantage of the exception 
to the requirement to mark packaging with the UN number. In their specific case, NEMA 
companies have chosen to mark packages of radioactive lamps with UN2911 without taking 
measurements of total radioactivity. In 2005, the companies wanted to make sure that over­
complying would not constitute a compliapce problem and were assured by PHMSA that it 
would not. Is that still the case? '. 

On the second point, NEMA lamp companies are seeking a clear interpretation of the 
requirements for marking of pallet-loads of UN2911 lamps. One view holds that, if a pallet of 
UN2911 carton is secured with transparent shrink-wrap, each carton must be marked with 
UN291 1. A second approach would have the entire pallet of cartons enclosed by a large over­
pack box that is marked with UN2911. A third possibility would have the pallet of cartons 
shrink-wrapped with UN29111abeis included between layers of the wrapping so they are clearly 
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