
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration OCT 20" 2011 

Ms. Marilyn Williams 
Logistics Representative 
Eastman Chemical Company 
Texas Operations 
P.O. Box 7444 
Longview, Texas 75607-7444 

Ref. No. 10-0073 

Dear Ms. Williams: 

This responds to your letter requesting clarification of the applicability of certain regulatory 
requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to 
a tank car that previously contained "UNI038, Ethylene, refrigerated liquid," a cryogenic, 
Division 2.1 (flammable gas) material. You ask whether the annular space absolute pressure 
requirement « 75 microns of mercury) specified in § 173.319(b)(2) of the HMR applies to a 
tank car containing the residue of ethylene no longer in cryogenic form that is depressurized 
to 10 psi or less and purged with nitrogen. Additionally, you ask whether movement 
approval from the Federal Railroad Administration (FRA) under § 174.50 is necessary to 
offer such a purged, residue tank car for transportation if the absolute pressure does exceed 
75 microns of mercury in the annular space when being offered for movement to a repair 
facility to correct such a deficiency. We apologize for the delay in responding and any 
inconvenience it may have caused. 

As specified in § 173 .319(b )(2), when a tank car containing a flammable cryogenic liquid is 
offered for transportation, the absolute pressure in the annular space must be less than 75 
microns ofmercury. A DOT 113 specification tank car that no longer contains flammable 
cryogenic liquid is not subject to this requirement because its monitoring does not provide 
an accurate indication of potential insulation problems. Because the residue no longer poses 
a risk in transportation as a flammable cryogenic liquid, the tank cars are not subject to the 
annular space absolute pressure requirement in § 173.319(b )(2). However, your residue may 
still meet the definition of a flammable gas and, therefore, be subject to other regulations. In 
addition, because the nonconforming tank cars are being used to transport a hazardous 
material residue, they are subject to movement approval by the FRA under § 174.50 when 
offered for transportation to a repair facility. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

SU1cerelY~ _ 

~~ter~ 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



•• 

Texas Operations 

P.O. Box 7444 

Longview, Texas 75607-7444 ~ASTMAN 
Phone: (903) 237-5000 

Eastman Chemical Company 
March 22, 2010 S+evens 

~	 [73 . ;z..<1 
U. S. Department of Transportation 4 	~ 78 . 3 ~ q (b)@-)
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 

Attn: PHH-lO 
 'Resldu~
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE ~O- 0~1,3 
Washington, DC 20590-001 

Re: Letter of Interpretation 

Dear PHMSA Office of Hazardous Materials Standards: 

Eastman Chemical Company (Eastman) requests a letter of interpretation regarding 
the provisions specified in Title 49 Code of Federal Regulations (CFR), Part 173.29(a) 
Empty Packages and Part 173.319 (b)(2), Cryogenic liquids in Tank Cars. 

Eastman offers for transportation by rail a hazardous material as UN 1038, Ethylene, 
Refrigerated Liquid, 2.1 in- DOT 113 tank cars. Eastman does not own the railcars, but is 
responsible for loading and offering the cars in transportation. When railcars are received for 
filling, Eastman make appropriate checks to ensure micron level fall within a range that is 
acceptable for filling and will meet regulatory requirements after filling. If the car micron level 
is too high before filling, we do not fill the car. We notify the owner that the railcar cannot be 
filled/shipped and request owner send car to repair facility. 

In order to minimize risk and to provide an equivalent level of safety we depressure the car to 10 
psi or less and purge with nitrogen to the maximum extent possible to remove the maximum 
amount of ethylene prior to shipping the tank car for tepair. 

My questions concerning this matter are: 
1. 	 Does the requirements set forth in 49CFR 173.319 (b)(2) apply to shipping/offering a residue 

last contained ethylene tank car? In other words, when a residue last contained ethylene 
tank car is shipped/offered for transportation, must the "absolute pressure in the annular 
space be less than 75 microns of mercury 

2. 	 Would an FRA movement approval be required to offer into transportation a residue 
ethylene car that has 75 microns of mercury or more for movement to a repair facility? 

Your assistance in this matter is greatly appreciated. 

I Sincerely, 1£,',~\ ­
t/"Yhf)A~I~ 'Pf~ 

IIJrnt~illiams . .. 
Logistics Representative 
Eastman Chemical Company 
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