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MAR - 8 2011 

Mr. John V. Currie 
Currie Associates, Inc. 
10 Hunter Brook Lane 
Queensbury, NY 12804 

Ref. No. 11-0017 

Dear Mr. Currie: 

This responds to your January 18, 2011 letter regarding exceptions for radiation detectors 
under § 173.310 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically, you are concerned there is no instruction or direct reference to these 
exceptions in the·§ 172.101 Hazardous Materials Table (HMT). You also inquire whether 
these exceptions are intended for domestic use only and whether PHMSA has submitted a 
proposal to the UN Subcommittee ofExperts (UNSCOE) on the Transport of Dangerous 
Goods to include these exceptions in the UN Model Regulations. 

Your understanding is correct. There is neither a "radiation detector" hazardous materials 
description nor a reference to § 173.310 in the Column 8 packaging authorizations of the 
HMT. These exceptions were adopted under HM-233A (75 FR 27205; May 14,2010) to 
incorporate provisions from special permits suitable for inclusion in the HMR, which 
applies to the transportation of hazardous material within the United States. We have not 
submitted a proposal to the UNSCOE to adopt these exceptions. It is the shipper's 
responsibility to be aware of any and all provisions for packaging and preparation of gases 
(see Subpart G of Part 173) that are applicable to the hazardous material being shipped. A 
shipper can accomplish this by providing employees with a proper training program in 
accordance with the training requirements in Subpart H of Part 172. 

If you believe a rulemaking change is warranted, we invite you to file a petition in 
accordance with § 106.95 including all information (see § 106.100) needed to support 
your petition. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Since~:s~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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January 18, 2011 

Mr. Shane Kelley 
International Standards Specialist 
Office of Hazardous Materials Safety 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
1200 New Jersey Ave. SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Kelley: 

I greatly appreciate the efforts of PHMSA to incorporate Special Permits into regulations as set out in 
Docket No. PHMSA-2009-0289 (HM-233A) Final Rule of May, 14, 2010. I understand these revisions will 
eliminate the need for numerous requests for special permits and renewals. 

Of particular interest, I note the inclusion of a new section within Part 173, to provide exceptions for 
radiation detectors at §173.310 included in this Final Rule. The affected special permits incorporated 
into this section include DOT-SP 9030, 9940,10407,12131,12415,13026,13109, and 13244. While I 
understand the provisions of §173.310 for such radiation detectors, radiation sensors, electron tube 
devices, or ionization chambers, herein referred to as "radiation detectors" that contain only Division 
2.2 gases, I am at a loss to determine how a user of the HMR would be directed to find and use these 
exceptions as authorized. I have conducted a search of Column (SA) of the Hazardous Materials Table at 
§172.101, which provides exceptions per Part 173 (§173.***) and find no entry referring to 1/310" thus 
indicating §173.310. For example, I find no proper shipping name in Column (2) ofthe Table for 
"Radiation detectors" that would refer the user to the exceptions authorized at §173.310. Is this an 
error in the rulemaking? 

Secondly, has PHMSA presented a proposal to the UN Subcommittee on the Transport of Dangerous 
Goods to include the exceptions as provided at §173.310 or are these exceptions intended to be 
authorized for domestic transportation only? If there is no corresponding description and/or there are 
no such exceptions in the UN Model Regulations, should there be an entry with a "D" in Column (1) for 
"Radiation detectors" and since there are no exceptions authorized for shipping papers, should there 
not be a hazard class assigned along with such a proper shipping name? 
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Thank you for your prompt attention to this matter as it may have significant impact on safe 
transportation of such devices. I seek and await your expeditious reply. 

Sincerely, 

John V. Currie 

Chief Technical Officer 




