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Dear Mr. Druce: 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requalification and use of 
Department of Transportation (DOT) specification cylinders. Your questions are 
paraphrased and answered as follows: 

Q1. 	 Is it required to compute the average and maximum wall stress limitations using the 
formulas provided in § 173.302a(b )(3) when the Relative Elastic Expansion (REE) 
has been marked on the cylinder by the manufacturer? 

AI. 	 The answer is no. In accordance with § 173.302a(b)(3), either the average wall 
stress or the maximum wall stress can be used to determine compliance; both 
calculations are not required. Furthermore, in addition to the formula provided in 
§ 173.302a(b )(3)(i)(A), compliance with the average wall stress limitation may be 
determined by computing the elastic expansion rejection limit in accordance with 
Compressed Gas Association (CGA) pamphlet C-5, by reference to data tabulated 
in CGA C-5, or by the manufacturer's marked elastic expansion rejection limit 
(REE) on the cylinder. It should be noted however, that if the maximum wall stress 
is used to determine compliance with § 173.302a(b)(3), the formula provided in 
§ 173.302a(b )(3)(ii) must be used to determine the maximum wall stress. 

Q2. 	 If a facility only plus (+) stamps cylinders based on the REE marked on the 
cylinder by the manufacturer, is it necessary to have a copy of CGA C-5? 

A2. 	 The answer is no. There is no requirement in the HMR mandating a facility to 
retain a copy of CGA C-5. However, if a facility is using CGA C-5 as the method 
to compute the average wall stress limitation, in accordance with 
§ 173.302a(b )(3)(iii), that facility should have access to a CGA C-5. 

Q3. 	 Must an authorized retesting facility notify itself in writing of the condemnation 
when a cylinder owned by that facility, such as a cylinder used for rental purposes, 
fails periodic requalification? 



A3. 	 The answer is no. In accordance with 180.205(i)(3), the requalifier of a cylinder 
must notify the cylinder owner, in writing, that the cylinder is condemned and may 
not be filled with hazardous material and offered for transportation in commerce 
where use of a specification packaging is required. However, if an authorized 
retesting facility is also the owner of the condemned cylinder it is not the intention 
of the HMR to require self notification. 

Q4. 	 If the owner of a condemned cylinder relinquishes ownership of that condemned 
cylinder to the retesting facility for disposal or destruction, must the retesting 
facility disposing or destroying the cylinder notify the now former owner in writing 
of that cylinder's condemnation? 

A4. 	 The answer is no. In accordance with 180.205(i)(3), the requalifier of a cylinder 
must notify the cylinder owner, in writing, that the cylinder is condemned and may 
not be filled with hazardous material and offered for transportation in commerce 
where use of a specification packaging is required. If the condemned cylinder is 
relinquished by a facility that is both the owner and requalifier to a subsequent 
facility for disposal or destruction, no notification would be required. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-I0 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

RE: 	Request for Interpretation{s) 

To Whom It May Concern: 

National Aquatic Service, Inc. (RINC234) is a SCUBA diving facility. During a recent 
inspection, the following issues of interpretation arose. 

1. 	 Regarding Wall Stress Calculation requirements of §173.302a(b)(3). 
a. 	 Is it required to compute average and/or.maximum wall stress 

calculations when the REE is marked on the cylinder by the 
manufacturer? 

b. 	 If a facility only Plus (+) stamps cylinders with the REE marked on the 
cylinder by the manufacturer, is it necessary to have a copy of CGA 
C-5? 

2. 	 Regarding notification of cylinder owner in writing when a cylinder must be 

condemned of § 1 BO.205(i){3) 


a. 	 Must an authorized retesting facility, a SCUBA facility, notify itself in 
writing of the condemnation when a cylinder owned by that facility, such 
as a cylinder used for rental purposes, fails periodic requalification? 

b. 	 If the owner of a condemned cylinder relinqUishes ownership of that 
cylinder to the retesting facility for disposal, must the retester 'notify the 
now former owner in writing of that cylinder's condemnation? 
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Please contact me if you have any questions. Thank you for you assistance in this 
matter. 

Sincerely, 

Michael Druce 
Facility Manager RINC234 
National Aquatic Service, Inc 




