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Materials Safety 
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Mr. James S. McAda 
President 
McAda Fluids Heating Services 
P.O. Box 1080 
Bay City, Texas 77404 

Ref. No. 11-0181 

Dear Mr. McAda: 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to trailer-mounted oilfield water 
heating units with burners fueled by propane gas. The gas is transported in MC 331 
specification tanks constructed in accordance with the American Society of Mechanical 
Engineers Boiler and Pressure Vessel Code (ASME Code) and are mounted to the same 
trailer as the heating units. You ask whether the water heating units you describe in your 
letter are subject to the HMR and, if not, what actions you can voluntarily take to 
communicate the hazards posed by transporting such units on a public highway. 

It is the opinion of this Office the tanks you describe are fuel tanks and, therefore, are not 
subject to the HMR. As defined in 49 CFR 171.8, a fuel tank means "a tank, other than a 
cargo tank, used to transport flammable or combustible liquid, or compressed gas for the 
purpose of supplying fuel for propulsion of the transport vehicle to which it is attached, or 
for the operation ofother equipment on the transport vehicle." Fuel systems that meet the 
requirements under 49 CFR 393.65 and 393.67 of the Federal Motor Carrier Safety 
Regulations (FMCSR) and are not used as packaging for hazardous materials are subject 
only to the FMCSR. As prescribed in 49 CFR 393.69(a), a fuel system that uses liquefied 
petroleum gas as a fuel for the operation of a motor vehicle or for the operation of 
auxiliary equipment installed on, or used in connection with, a motor vehicle must 
conform to the "Standards for the Storage and Handling of Liquefied Petroleum Gases" of 
the National Fire Protection Association (NFPA), Battery March Park, Quincy, MA 02269. 

Regarding voluntary hazard communication, it is permissible to display the 
FLAMMABLE GAS placard prescribed in 49 CFR 172.532. The HMR authorize placards 
to be displayed for a hazardous material, even when not required, provided the placarding 
conforms to the requirements in SubparLF of Part 172. See 49 CFR 172.502(c). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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If-DIS'25 July 2011 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-I0) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Ref: Clarification as to Placard or Not To Placard "Fuel Tanks" as defined CFR 49 Part 171.8 

Mr. Betts: 

The primary purpose of this letter is to try to resolve an issue we have as to either Placard or 
not Placard the LPG (Propane) Fuel Tanks on our HydrO-Thermal Units, which are trailer 
mounted oilfield water heating units with burners being fueled with Propane. These tanks are 
ASME constructed MC-331 LPG tanks having capacity of 3000 gallons, used exclUSively to fuel 
burners ranging from 16MM BTU, 21MM BTU and 35MM BTU units as needed to heat large 
amounts of water for oilfield applications. However, it is a general rule that when we are in 
transit relocating the units to another location we will only have near 10% capacity of the fuel 
tank with propane as we refill the units after they are set up on the new location. 

Our concern is that Troopers in Texas as well as in other states occasionally interpret 
regulations in the CFR 49 to mean these Fuel Tanks may not apply to the definition of Fuel 
Tanks and feel we are required to Placard these "Fuel Tanks". In referencing CFR 49 Part 171.8, 
defining"FUEL TANKiI--------or for the operation of other equipment on the transport vehicle", 
as well as the definition of "Hazardous Material" states the material to be Hazardous when 
'7ransported in Commercell

, which is not applicable in our case as the fuel is used only to fuel 
our units, we clearly see that we do fit the CFR 49 Part 171.8 criteria thus not required to 
Placard. 

We would like a clear ruling as applicable to our Hydro Thermal Units, if we can Placard these 
units permissively with PHMSA consent to help with maintaining a diligent effort with 
Troopers, but without having to comply with other regulations in the CFR 49 such as shipping 
papers, markings and other applicable regulations that we now are not subject to as per CFR 49 
Part 171.8. 
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With regards to the Safety Issues for all First Responders as well as any Troopers or any FMCSA 
enforcement officers, as they may be responding to emergencies, we would like to do what we 
can to help in that respect, but without being held accountable for any non-applicable 
regulations. 

We respectfully request that you respond with your recommendations to us in writing as we 
wish to be able to discuss and review your findings with our operators as well as applicable 
FMCSA Enforcement personnel and State Troopers from all states as we maintain a diligent 
and knowledgeable approach to our handling of material in our Oilfield Industry. 

We will be glad to supply you with photos of our equipment upon your request. We can do this 
by Email or direct mail if you would like, or you can view our equipment on our website at: 

www.mcadafluidsheating.com 

Thank you, 

McAda Fluids Heating Services 
P.O. Box 1080 
Bay City, Texas 77404 

Cc: Sgt. David Johnson - Commercial Vehicle Enforcement 
Texas Department of Public Safety - 6A03 
Victoria, TX 

Cc: Roy Smith - Saf~ty Coordinator 
McAda Drilling Fluids, Inc. 
Bay City, TX 77404 

http:www.mcadafluidsheating.com



