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Dear Mr. Fox: 

This responds to your September 16, 2011 letter regarding the cleaning requirements for 

compressed gas cylinders containing breathing enriched air (Nitro x ) under the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, this is a follow-up letter 

in response to your previous request for: a letter of interpretation (Ref. No. 11-0175) and asks 

additional questions pertaining to the cleaning requirements for cylinders used for the 

containment ofNitro x with elevated levels ofoxygen ranging from 21 % to 100%. Your 

questions are paraphrased and answered as follows: 


Ql: 	 If an aluminum Department ofTransportation (DOT) specification cylinder is to be 

used to transport Nitrox with elevated levels of oxygen ranging from 21% to 100%, 

must the cylinder cleaning conform to the cleanliness requirements specified in 

173.302(b)? 


AI: 	 The answer is yes. As noted in the response to your previous request for a letter of 

interpretation (Ref. No. 11-0175), if the oxygen concentration is greater than 23.5%, 

the conditions specified in § 173.302(b) must be met. Each DOT aluminum cylinder 

in oxygen service must be cleaned in accordance with the requirements of General 

Services Administration (GSA) Federal Specification RR-C-90ID, paragraphs 3.3.1 

and 3.3.2 (Incorporated By Reference (IBR), see § 171.7). Cleaning agents 

equivalent to those specified in GSA Federal Specification RR-C-901D may be 

used, provided they do not react with oxygen. One cylinder, selected at random from 

a group of 200 or fewer and cleaned at the same time, must be tested for oil 

contamination in accordance with GSA Federal Specification RR-C-901D, 

paragraph 4.3.2, and meet the specified standard of cleanliness. 


Q2. 	 If an Aluminum United Nations (UN) pressure receptacle is to be, used to transport 

Nitrox with elevated levels of oxygen ranging from 21 % to 100%; must the cylinder 

cleaning conform to the cleanliness standards specified in § 173.302(b)? 




A2: 	 The answer is yes. If the oxygen concentration is greater than 23.5%, the conditions 
specified in § 173.302(b) must be met. Each Aluminum UN pressure receptacle in 
oxygen service, must be cleaned in accordance with the requirements of International 
Standards Organization (ISO) 11621 (IBR, see §171.7). 

Q3: 	 In your current incoming letter, you state it is your opinion that GSA Federal 
Specification RR-C-901D does not contain "detailed cleaning procedures." Based 
on this lack of "detailed cleaning procedures" you ask if a cleaning standard 
equivalent to those specified in § 173.302(b) may be used to clean aluminum DOT 
specification cylinders and UN pressure receptacles used to transport Nitrox with 
elevated levels ofoxygen ranging from 21 % to 100%? 

A3: 	 As provided in § 173.302(b), PHMSA requires that each DOT aluminum cylinder in 
oxygen service meet the "requirements" ofGSA Federal Specification RR-C-901D, 
paragraphs 3.3.1 and 3.3.2, not a specific "detailed cleaning procedure." Although 
GSA Federal Specification RR-C-901D does not provide a specific procedure for 
the cleaning of aluminum DOT cylinders used in oxygen service, it does provide 
requirements for the cleaning ofcylinders including, but not limited to, the amount 
of rust bloom permitted, oil and hydrocarbon guidance and cleanliness verification 
methods. Provided the requirements ofGSA Federal Specification RR-C-901D, 
paragraphs 3.3.1 and 3.3.2 are met, the requirements of § 173.302(b) are satisfied. 

For aluminum DOT specification cylinders in oxygen service, other standards such 
as ISO 11621, Compressed Gas Association (CGA) guidelines, and MIL STD 1330D 
are permitted to be used provided they are equal to or more stringent than the 
requirements specified in GSA Federal Specification RR-C-901D, the cleaning 
agents are equivalent to those specified in GSA Federal Specification RR-C-901D 
and the cleaning agents do not react with oxygen. 

Aluminum UN pressure receptacles in oxygen service, must be cleaned in 
accordance with the requirements of ISO 11621 (IBR, see §171.7) and no other 
equivalent standard may be used. 

Q4. 	 If an aluminum cylinder, used to transport Nitrox with elevated levels of oxygen 
ranging from 21 % to 100%, is marked with a DOT specification marking, must it be 
maintained to that specification, including the cleaning requirements specified in 
§ 173 .302(b), if applicable, when it is no longer in commerce? 

A4. 	 The answer is yes. Cylinders that are filled and used solely on a private work-site 
and not offered for transportation in commerce are subject to the Occupatidn Safety 
and Health Administration (OSHA) Standards. In accordance with OSHA standard 
29 CFR § 1910.101, each employer shall determine that compressed gas cylinders 
under their control are in a safe condition to the extent that this can be determined by 
visual inspection conducted as prescribed in the HMR, specifically 49 CFR 
§ 180.205. Therefore, based on § 180.205(b), which states no person may mark a 
cylinder to represent that it meets a DOT specification unless all applicable 



requirements of 49 CFR subpart C ofPart 180 have been met, a cylinder that is 
marked to certify that it conforms to HMR requirements, including the requirements 
specified in § 173.302 if applicable, must be maintained in accordance with 
applicable specification requirements in the HMR whether or not it is in 
transportation in commerce. If the owner of the DOT specification cylinder wishes 
to continue to use the cylinder but does not wish to re-qualify the cylinder as a 
specification cylinder, the owner must obliterate or cover any specification markings 
whether or not it is being used to transport hazardous materials in commerce. 

I hope this satisfies your inquiry. 

Sincerely, 

~~~~CJ2?>:: 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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Dear Mr. Foster, 

I thank you for your response to my inquiry and your interpretation #11-0175. In the answer to 

question # 1 you state to clean the cylinders according to RR-C-901D when I want to use a cylinder 

containing more than 23.5% 02 for enriched air (nitrox). This is a Federal Specification Procurement 

document. beaD, find,no detailed_deaning ..procedure in this document to guide mejn,the, cleaning of 

cylinders. For example, 3.3.1 and 3.3.2 state respectively: 

3.3 Cylinder processing. 
3.3.1 Preconditioning and internal preservation. After hydrostatic and any other testing, the 
cylinder internal surface shall be cleaned and dried to be free of moisture, oil, grease, grit, 
machining products, loose scale, slag, or other foreign materials. Rust bloom or particulate 
matter (approximately 1.0 to 1.5 grams) generated subsequent to inspection as a result of 
handling and shipping is acceptable. Cleaning agents used shall be compatible with the cylinder 
materials and th~ intended gas service. 
3.3.2 Oil ~d hydrocarbon residue. Residual oil and other hydrocarbons resulting'from the 
nianufact1lre ofth~ c},'lin4~~ ~h~l be removed to a level not greater than 2.5 milligrams (mg) per 
square foot of internal surface area, but shall not exceed 20 mg per cylinder regardless of the size 
ofthe cylinder. Trailer tubes shall not contain more than 40 mg ofoil or residual hydrocarbons. 
Verification ofcleanliness shall be measured by gravimetric or infrared analysis or any 
equivalent chemical analysis method. . 

173.302(b) lists ISO 11621 as well as RR-C-901D for the cleaning ofcylinders. ISO 11621 is an 
International Standards document but does list a detailed cleaning method procedure. It is 
available from ANSI and the CGA It is copyrighted so I can't reproduce the steps for you in 
this letter. Is it acceptable to use this procedure as there is no procedure listed in RR-C-901D? 
Additionally, 171.7 is listed. 171.7 is a standards reference statute and it refers me to the 
appropriate CGA documents for cleaning and change of gas service. Is it acceptable to use CGA 
guidelines or the ISO 11621 procedures for the cleaning of cylinders as they both have detailed 
procedures for change ofgas service? 

Additionally, the US Navy Diving Manual Rev 6, which was revised and published on 15 April 
2008 and 'is the most cwTent m8.nual as of this time, refers to MIL SID 1330D for cleaning 
pr9,~ed~es. It is printed as. such: , 

·10-9 EQUIPM.ENT CL.EANLINESS. . 
Cleanliness ana the procedures used to obtain cleanliness are a concern with NlTROXsystems. MIL­
STD-1330 is applicable to anything with an oxygen level higher than 25 percent by volume. 
Therefore, rvnL-STD-1330 must be followed when dealing with NITROX systems. Personnel 



involved in the maintenance and repair ofNJTROX equipment shall complete an oxygen clean 

worker course, as described in MIL-STD-1330. Even with oxygen levels of25 to 40 percent, there is 

still a greater risk offrre than with compressed air. Materials that would not normally burn in air may 

burn at these higher 02 levels. Normally combustible materials require less energy to ignite and will 

burn faster. The energy required for ignition can come from different sources, for example adiabatic 

compression or particle impact/spark. Another concern is that if improper cleaning agents or 

processes are used, the agents themselves can become fire or toxic hazards. It is therefore 

important to adhere to MIL-STD-1330 to reduce the risk of damage or loss of equipment and injury 

or death of personnel. 

I understand that 173.302(b) requires cleaning for 02 percentages above 23.5% 02 if I wish to 

transport a cylinder by rail, water, air or roadway. Would any of those detailed documents for 

cleaning of cylinders and equipment be acceptable as there is no detailed procedure in RR-C-901D? 

Additionally,l have read interpretation 10-0207 of March 24, 2011 and it seems that these 

regulations would be in effect whether or not a cylinder is used in commerce if I want to transport 

the cylinder. Must these cleanliness standards be met if a cylinder is not used in commerce but still 

used to transport the cylinder? Interpretation 10-0207 states: 

01. If a cylinder is marked with a DOT specification marking, must it be maintained to that 

specification when it is no longer in commerce? 


AI. The answer is yes...... 

AS I read this interpretation it would seem one needs to obliterate the DOT markings if they want to 

use the cylinder solely on private property and not maintain the DOT PHMSA standards. Do I 

understand this correctly? 

I thank you again for the attention, patience, and detail you have paid to my inquiries. 

NitroxFox LLC 

PO Box 32091, 

Sarasota, FL, 34239 




