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Dear Mr. Therneau: 

MAY 2 1 2012 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your February 27, 2012letter requesting further clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180) applicable to the repair of 
Department of Transportation (DOT) 4 series specification cylinders. You request that the 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) reconsider a previously­
issued letter of interpretation to you dated February 23, 2012 [Ref. No. 11-0237]. 

In your current letter, you state that it is your understanding that if the inner vessel of a 
DOT-4 series cylinder has not been compromised and repairs have only been completed on 
the outer vessel,§ 180.21l(c)(2)(i) is not applicable and there is no requirement to test the 
cylinder in accordance with the specifications under which the cylinder was originally 
manufactured. 

As previously stated, your understanding with regard to cylinder repair is incorrect. The 
term "repair" is defined in § 180.203 as a procedure for correction of a rejected cylinder that 
may involve welding. A repair is not limited to the correction of a rejected cylinder that has 
had only its inner vessel compromised. Therefore, DOT-4 series cylinders requiring repair, 
as defined in§ 180.203, must be done in accordance with§ 180.211. In addition, DOT 4L 
cylinders must meet additional requirements for repair specified in§ 180.211(c) including 
being pressure-tested in accordance with the specifications under which the cylinder was 
originally manufactured. DOT 4L cylinders which undergo procedures that are not defined 
as a repair in§ 180.203 are not subject to the requirements of§ 180.21l(c) including the 
requirement to be pressure-tested in accordance with the specifications under which the 
cylinder was originally manufactured. 

If a DOT-4 series cylinder requires repair as defined in§ 180.203 and that cylinder is 
designed so that it is not possible to safely pressure test the cylinder in accordance with the 
specification with which the cylinder was originally manufactured, you may request a 
special permit to except the cylinder from the requirement to be subjected to the pressure 
tests specified in§ 180.21l(c) and (e). Your application should be directed to the Approvals 
and Permits Division and should include specific and detailed information concerning the 



rationale for excepting the cylinder from the pressure test requirements. The procedures for 
applying for a special permit are found in 49 CFR Part 107, Subpart B. You may also obtain 
this information at our website at http://www.phmsa.dot.gov/hazmat/regs/sp-a. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



February 27, 2012 

U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590-0001 

Attn: Glenn Foster 

Chart Inc. 
Distribution & Stora.!!;e Gro1 

1300 Airport Drive 
Ball Ground, GA 30107 
Phone: 770.479.6531 Fax: 770.479.4603 
www.chart-ind.com 

Reference: Registration K-058, Interpretation Response 11-0237 

Dear Mr. Foster, 

We are in receipt of your response to our September 12, 2011 request for interpretation. As we 
noted in an earlier email to you, we feel we may have asked our question incorrectly based on 
the answer we received. We would like to restate our question in this request. 

After discussions with DOT enforcement personnel and DOT engineering personnel, it was 
recommended that we request a formal interpretation related to CFR 49 paragraph 180.211 (c) 
(2) (i). The text in question states that "after repair, the cylinder must be pressure tested in 
accordance with the specifications under which the cylinder was originally manufactured:". 

The situation is related to a repair/rebuild of a 4L vessel in accordance with CFR 49 180.211. In 
the majority of cases, no work is done to the inner vessel. In fact, measures are taken to ensure 
that the boundaries described in 180.211 (c) (1) (ii) are maintained to ensure that the inner 
vessel remains intact. 

Since the work has only been done to the outer vessel and there are no manufacturing pressure 
test specifications defined for the outer vessel in CFR 49 180.57, the requirements of 180.211 
(c) (2) (i) are moot. This is further reinforced by the fact that we are also approved manufacturers 
of DOT 4L products and know that there is no testing performed on the outer vessel other than 
mass spectrometer testing which is also performed on repair/rebuild tanks. 

This situation was discussed at length with Duane Cassidy, Ben Smith, Wayne Chaney, John 
Heneghan, Rafaat Shafkey, and Mark Toughiry on August 31, 2011. We were lead to believe 
that our understanding was accurate. 



We would like to obtain written confirmation that the requirements of CFR 49 paragraph 180.211 
(c) (2) (i) do not apply when only the vessel jacket is compromised. We believe that to be the 
only possible answer based on the unique construction of DOT 4L cryogenic pressure vessels. 

Thank you for your consideration. We look forward to a favorable response. Please advise if you 
have any questions or concerns. Thank you in advance for your prompt reply. 

Regards, 

Steve Therneau 
Director of Quality- Biomedical/Canton Operations 


